Staż unijny

• Autor wątku Autor wątku Romero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Romero

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam . mam pytanie odnośnie odbywania stażu z środków unijnych. Czy można taki staż odbywa? po zakończeniu stażu absolwenckiego i jakie warunki należy spełnić. Z góry dziękuje za podpowiedz.

A cóż to takiego staż ze środków unijnych? Pytać trzeba tego, co miałby kierować na ten staż.

Staż finansowany z środków unijnych a nie z Funduszu Pracy. Słyszałem że można odbywać jeden po drugim.

Źródło finansowania nie zmienia faktu, że jest to ten sam i odbywany na tych samych zasadach staż z ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Takze mam pytanie odnośnie tażu unijnego. Czy jako studentka dzienna mogę ubiegać się o taki staż? Wiem że możliwe jest odbywanie trzymiesięcznego stażu unijnego, jednakże jako student stacjonarny nie mogę zarejestrować się w Powiatowym Urzędzie Pracy. Czy staż unijny tego wymaga?

elvis343 napisał:
Takze mam pytanie odnośnie tażu unijnego. Czy jako studentka dzienna mogę ubiegać się o taki staż? Wiem że możliwe jest odbywanie trzymiesięcznego stażu unijnego, jednakże jako student stacjonarny nie mogę zarejestrować się w Powiatowym Urzędzie Pracy. Czy staż unijny tego wymaga?

Jeżeli staż ten organizowany byłby ze środków unijnych przez PUP (urząd ma dwa źródła finansowania środki UE lub z FP) to jak najbardziej trzeba być zarejestrowanym.

Witam,
mam pytanie w tym temacie. Niedawno rozpocząłem w Poznaniu staż finansowany z EFS.

W internecie wyczytałem (między innymi na stronach Wojewódzkiego Urzędu Pracy, oraz na tym forum) że staże z EFS są zwolnione z podatku dochodowego. Ostatnio w trakcie wizyty w PUP poprosiłem o wyjaśnienia w kwestii wysokości wypłacanych stypendiów i zostałem poinformowany że na konto stażystów przelewane są stypendia pomniejszone o podatek. Obsługująca mnie urzędniczka poinformowała mnie, iż PUP jest świadom obowiązującej ustawy zwalniającej stypendia z podatku, jednak się do niej nie stosuje. Z im tylko znanych przyczyn dział księgowości postanowił odciągać podatek dochodowy ze stypendiów stażowych. "Na pocieszenie" urzędniczka dodała coś w tonie "w sumie to nie ma się Pan o co martwić, te pieniądze dostanie Pan jako zwrot podatku w przyszłym roku". Może i dla niej to żadna różnica, dla mnie stanowi to jednak problem.

Chciałbym się dowiedzieć co proponujecie zrobić w tej kwestii. Znajomi zajeli się już tym wcześniej i wystosowali pismo do PUP i WUP, narazie bez odzewu. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Trzeba by zapytać Urzędu Skarbowego/Ministerstwa Finansów. Sprawa zwolnienia rzeczywiście nie jest taka super jednoznaczna i widocznie ten urząd uznał, że będzie potrącał zaliczki. To dość dziwne, bo tym samym działa wbrew wykładni Ministerstwa Rozwoju Regionalnego i Ministerstwa Pracy... no ale cóż w sumie najbardziej zainteresowane Ministerstwo Finansów nadal nie wypowiedziało się w tym temacie.

Witam!
Również mam pytanie dotyczące stażu unijnego. Czy to prawda, że na taki staż mogą się dostać tylko osoby zarejestrowane w UP przynajmniej 12 miesięcy?

martuelkaw napisał:
Witam!
Również mam pytanie dotyczące stażu unijnego. Czy to prawda, że na taki staż mogą się dostać tylko osoby zarejestrowane w UP przynajmniej 12 miesięcy?

Niekoniecznie. Zależy od założeń projektu realizowanego przez dany UP, w ramach którego organizowany jest staż. Jednak rzeczywiście osoby długotrwale bezrobotne (ponad 12 m-cy w ewidencji UP) są jedną z grup faworyzowanych w projektach realizowanych przez PUP-y w ramach PO KL.

hej ja mam pytanie czy mozna dostac dwa razy staz z uni... w tamtym roku mialam i w tym tez bym chciala sie postarac...

Witam.
Ja również mam pytanie odnośnie stażu z unijnego funduszu kapitał ludzki
1)Czy jak jestem na studiach dziennych po za moim miejscem zameldowania mogę starać się o taki staż (zawaliłam półrocze i powtarzam tylko 2 przedmioty) ?
2)Czy jak bym poszła ewentualnie na taki staż to mama w kolejnymroku będzie mogła odliczyć ulgę "na dziecko"??
3)do jakiego wieku można robić taki staż ?

aboleth napisał:
Witam.
Ja również mam pytanie odnośnie stażu z unijnego funduszu kapitał ludzki
1)Czy jak jestem na studiach dziennych po za moim miejscem zameldowania mogę starać się o taki staż (zawaliłam półrocze i powtarzam tylko 2 przedmioty) ?
2)Czy jak bym poszła ewentualnie na taki staż to mama w kolejnymroku będzie mogła odliczyć ulgę "na dziecko"??
3)do jakiego wieku można robić taki staż ?

Jeśli chodzi Pani o staż organizowany za pośrednictwem PUP, to:
Ad.1. Nie, dopóki posiada Pani status studenta studiów stacjonarnych. Nie ma znaczenia czy Pani obecnie powtarza rok czy nie.
Ad.2. "Na dziecko" czyli Panią, tak?
Ad.3. Staż z PUP przysługuje osobom wymienionym w art. 49 i art. 53 ust. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (było to tyle razy poruszane na forum, że nie będę po raz kolejny wymieniać). Proszę samemu sprawdzić tutaj http://www.psz.praca.gov.pl/main.php...bjectID,873075. Ponadto każdy UP realizując projekt unijny (w ramach którego organizuje m.in. staże), może dodatkowo wprowadzić ograniczenia co do tych grup. Dlatego rzetelnym źródłem informacji jest wyłącznie PUP, który miałby Panią skierować na staż.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź:brawo:
Tak ulga na mnie miała by być .
A ten link nie działa :C

A mam jeszcze takie pyanie czy art49 w.w ustawy to obejmuje matki kóre wróciły do jakej kolwiek pracy czyli na umowe zlecenie czy na stałe. ?

Ostatnia edycja:
Witam, jestem na czteromiesięcznym stażu unijnym. Przez pierwsze 3 miesiące zarabiałam na rękę 913 zł, czy w ostatnim miesiącu stażu, to wynagrodzenie zmaleje, a jeśli tak, to dlaczego.

Z góry dziękuję!

Nie zmaleje. Stypendium stażowe przez cały okres odbywania stażu jest w jednej wysokości i wynosi 120% kwoty zasiłku dla bezrobotnych. Z tym, że od 1.06 w związku z coroczną waloryzacją zasiłku, stypendium stażowe wynosi 953,10 zł brutto. Jeśli twój staż jest współfinansowany z EFS to za cały czerwiec tyle właśnie otrzymasz.

Dzień dobry ,
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie Stażu współfinansowanego z funduszy unijnych ;
1. wiem że student studiów dziennych nie może być na takim stażu a czy student studiów zaocznych lub szkoły policealnej może ?
2. czy osoba zainteresowana takim stażem musi być wcześniej ileś czasu na bezrobociu czy np. jeśli zarejestruje się we wrześniu to od października na staż może iść ?
3.osoba będąca na takim staż jest ubezpieczona (ubezpieczene zdrowotne) w urzędnie pracy ?
4. czy może samodzielnie opłacać składki w zusie ?
5. czy jeśli odbędzie taki staż raz to może go powtórzyć ?
6. Czy należy się jakiś dzień wolny na takim stażu ?

Powrót