Staż UP a dochód w ramach wygranej

• Autor wątku Autor wątku pytajnik0514
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajnik0514

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Zdaję sobie sprawę, że w trakcie trwania stażu z UP nie można otrzymywać żadnego wynagrodzenia w oparciu o umowę o dzieło, umowę zlecenie ani umowę o pracę. (tzn. nie można, jeśli nie chce się, aby staż został przerwany)

Natomiast interesuje mnie dwie kwestie.
1. Jak wyglądają kwestie bezpłatnych praktyk? (obecnie jestem jeszcze studentką)
2. oraz wynagrodzenia w ramach wygranego konkursu.
O ile podejrzewam, że praktyki można odbywać? Zupełnie nie wiem jak rozpatrywać udziały w takich konkursach.

Chodzi mi tu o konkursy, w których tworzy się logo/grafikę/projekt plakatu. Polega to na tym, że zainteresowane osoby przesyłają na stronie organizatora swoje projekty, wygrywa jedna osoba wybrana przez firmę zlecającą. Wygrana osoba otrzymuję kwotę pieniężną za wykonanie grafiki.
Jednak powyżej opisane wynagrodzenie nie wynika z podpisania jakiejkolwiek umowy, a jest wygraną w konkursie.

Pisałam z zapytaniem do organizatora takich konkursów i otrzymałam poniższą odpowiedź:
"Państwo jako graficy bierzecie udział w konkursach jako osoby fizyczne. Wygrana w konkursie nie jest rozliczna na podstawie faktury. Nie zatrudniamy Państwa na umowy, nie przesyłamy PIT'ów, faktur.

Zgodnie z prawem nagroda do 760 zł jest nieopodatkowana, powyżej objęta jest 10 % podatkiem, który potrącamy i przesyłamy do US. Państwo nie musicie jej wykazywać w dochodach."

Czy dobrze rozumiem, że takie konkursy i nagroda w nich otrzymana są traktowane jak, porównując, wygrana po wysłaniu hasła z krzyżówki w gazecie?

Pogrzebałam w temacie i znalazłam coś o przychodzie w kwocie max. 638zł brutto. Ale nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. Czy w razie wygrania takiego konkursu poprostu zgłaszam to w UP podczas doręczania listy obecności i gdy kwota wygranej nie przekroczyła tego progu nie tracę statusu osoby bezrobotnej, co za tym idzie nie tracę stażu?

Wciąż interesuje mnie kwestia praktyk lub nawet tworzenia projektów "za wpis do cv" (czy to legalne w świetle prawa?).

Zależy mi by budować cv i poszerzać swoje doświadczenie, ale jeśli to miałoby wpłynąć negatywnie na staż to odczekam te kilka miesięcy :(

Bardzo zależy mi na opinii osoby znającej się na rzeczy, a wiem, że na tym forum ich nie brakuje :)

Odnośnie praktyk to ustawa o promocji zatrudnienia ... wymienia jedynie pojęcie praktyki absolwenckiej, której odbywanie to nie stanowi przeszkody w byciu osobom bezrobotną.
Można otrzymywać za nią wynagrodzenie bodajże do 2x minimalne wynagrodzenie w Polsce. Jednak umowa musi być napisana zgodnie z ustawą o praktykach absolwenckich.
------
Bezrobotnym może być osoba, która:
nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych,

pytajnik0514 napisał:
Pogrzebałam w temacie i znalazłam coś o przychodzie w kwocie max. 638zł brutto. Ale nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. Czy w razie wygrania takiego konkursu poprostu zgłaszam to w UP podczas doręczania listy obecności i gdy kwota wygranej nie przekroczyła tego progu nie tracę statusu osoby bezrobotnej, co za tym idzie nie tracę stażu?
Tak jeśli kwota nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia (925 zł), przychód nie powoduje utraty statusu osoby bezrobotnej.
Jeśli wygrana jest większa, a bezrobotny nie odprowadza od niej podatku, również nie wpływa na status.

hak89 napisał:
Odnośnie praktyk to ustawa o promocji zatrudnienia ... wymienia jedynie pojęcie praktyki absolwenckiej, której odbywanie to nie stanowi przeszkody w byciu osobom bezrobotną.
Można otrzymywać za nią wynagrodzenie bodajże do 2x minimalne wynagrodzenie w Polsce. Jednak umowa musi być napisana zgodnie z ustawą o praktykach absolwenckich.
------
Bezrobotnym może być osoba, która:
nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę, z wyłączeniem przychodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach bankowych,

Czyli praktyka absolwencka nie tylko nie koliduje z byciem osobą bezrobotną, ale i bez utraty statusu można za nią dostawać połowę najniższego wynagrodzenia (925zł). Ciekawie :o :)
Doczytałam, że aby praktyka była absolwencka należy ukończyć minimum gimnazjum. Wychodziłoby na to, że można robić ją nawet w trakcie studiów?

gośćforum123 napisał:
Tak jeśli kwota nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia (925 zł), przychód nie powoduje utraty statusu osoby bezrobotnej.
Jeśli wygrana jest większa, a bezrobotny nie odprowadza od niej podatku, również nie wpływa na status.
Teraz trochę się pogubiłam :( I nasuwa mi się pare pytań:
1. Czy w UP zgłasza się tylko przychody opodatkowane czy wszystkie? Np. jednorazowa sprzedaż ponad 6-miesięcznej rzeczy za np. 50zł (nieopodatkowana) również musi zostać przedstawiona?

2. Konkursy z wygraną powyżej 760zł są opodatkowane, ale to organizator odprowadza podatek. Jak się to ma, jeśli wygrana w konkursie wyniesie np. 950zł (przekroczy próg połowy minimalnego wynagrodzenia) -
a.) zostaje się skreślonym z UP bo przekroczyło się próg przychodu
czy
b.) nie zostaje się skreślonym bo mimo ponadprogowej przychodu podatek odprowadzał organizator?

pytajnik0514 napisał:
Czyli praktyka absolwencka nie tylko nie koliduje z byciem osobą bezrobotną, ale i bez utraty statusu można za nią dostawać połowę najniższego wynagrodzenia (925zł). Ciekawie :o :)
Doczytałam, że aby praktyka była absolwencka należy ukończyć minimum gimnazjum. Wychodziłoby na to, że można robić ją nawet w trakcie studiów?
W przypadku wynagrodzenia dla praktykanta dopuszczalne jest otrzymywanie dwukrtoności minimalnego wynagrodzenia.
Szczegóły odnośnie praktyk absolwenckiej opisuje ustawa o praktykach absolwenckich czytałaś ją chociaż?
pytajnik0514 napisał:
Teraz trochę się pogubiłam :( I nasuwa mi się pare pytań:
1. Czy w UP zgłasza się tylko przychody opodatkowane czy wszystkie? Np. jednorazowa sprzedaż ponad 6-miesięcznej rzeczy za np. 50zł (nieopodatkowana) również musi zostać przedstawiona?
A jak myślisz?
pytajnik0514 napisał:
2. Konkursy z wygraną powyżej 760zł są opodatkowane, ale to organizator odprowadza podatek. Jak się to ma, jeśli wygrana w konkursie wyniesie np. 950zł (przekroczy próg połowy minimalnego wynagrodzenia) -
a.) zostaje się skreślonym z UP bo przekroczyło się próg przychodu
czy
b.) nie zostaje się skreślonym bo mimo ponadprogowej przychodu podatek odprowadzał organizator?

A) tak
B) Nie bo przychód musi być opodatkowany.

Wkleiłem przecież powyżej definicję PRZYCHODU czytaj uważanie moje posty.

hak89 napisał:
W przypadku wynagrodzenia dla praktykanta dopuszczalne jest otrzymywanie dwukrtoności minimalnego wynagrodzenia.
Już to pisałeś. Ale przy otrzymaniu dwukrotności minimalnego wynagrodzenia stracisz status osoby bezrobotnej. I właśnie o tym mówiłam przeliczając na maksymalny możliwy zarobek.

hak89 napisał:
Szczegóły odnośnie praktyk absolwenckiej opisuje ustawa o praktykach absolwenckich czytałaś ją chociaż?
Oczywiście. I nie znalazłam odpowiedzi na pytania, które zadałam wcześniej.

hak89 napisał:
A jak myślisz?
Nie wiem, dlatego pytam. Nie pomagasz.

hak89 napisał:
A) tak
B) Nie bo przychód musi być opodatkowany.
Wkleiłem przecież powyżej definicję PRZYCHODU czytaj uważanie moje posty.
Pisałeś tylko jaki maksymalny przychód może osiągać osoba bezrobotna.

Moje pytanie poszło dalej - czym w świetle prawa jest przychód?

W internecie spotkałam sprzeczne informacje, dlatego pytanie
- przychód, który bezrobotny zgłasza w UP, to każda zarobiona złotówka (np. nieopodatkowana sprzedaż starej rzeczy na olx czy allegro za 50zł) czy tylko opodatkowane przychody (np. najem mieszkania)?

Powrót