Staż- urlop pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku juliadel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juliadel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, niedawno zaczęłam staż w gabinecie stomatologicznym jako asystentka.
Mój pracodawca idzie na urlop i gabinet nieczynny. Czy w tym czasie również mam wolne od pracy? Czy staż jest chwilowo przerwany?

Staż jest organizowany za pośrednictwem PUP? Czy w tym gabinecie na okres urlopu pracodawcy pozostanie inny pracownik czy gabinet będzie po prostu zamknięty? Czy instytucja organizująca staż wie o planach pracodawcy?

Jest to staż z urzędu pracy z funduszy unijnych. Gabinet w tym czasie będzie nieczynny, nikogo nie będzie. Z tego co wiem mój pracodawca nie informował urzędu o swoich planach urlopowych. :|

No właśnie... pracodawca powinien uprzedzić PUP, że lokal będzie zamknięty. Dla Ciebie będzie to nieobecność usprawiedliwiona - niepłatna.
Niezwłocznie należy poinformować o tym PUP i powinien to zrobić pracodawca.

Dziękuję za udzielone odpowiedzi. :)

Pamiętaj, że jeśli z jakiś względów pracodawca nie zgłosi faktu czasowego zamknięcia firmy, to Ty powinnaś to zrobić. PUP jako organ nadzorujący odbywanie stażu musi wiedzieć o braku możliwości jego realizacji przez okres urlopu pracodawcy.
Najlepiej zgłosić to odpowiednio wcześniej, niż mieć później problemy przy składaniu listy obecności.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
No właśnie... pracodawca powinien uprzedzić PUP, że lokal będzie zamknięty. Dla Ciebie będzie to nieobecność usprawiedliwiona - niepłatna.
Na jakiej podstawie stażysta ma zostać pozbawiony stypendium stażowego w trakcie przestoju zakladu pracy? Czy to nie starosta, który kieruje bezrobotnego na staż i nadzoruje jego odbywanie powinien decydowac o tym co bedzie robic stażysta podczas przestoju?

Nie, starosta skierował stażystę do konkretnego pracodawcy i tam ma ona odbywać staż. Jeśli firma jest zamknięta, to PUP powinien o tym wiedzieć dużo wcześniej. Ponadto nie ma możliwości skierowania go na ten okres gdzie indziej.

Stypendium stażowe natomiast przysługuje za okres odbywania stażu, a podczas urlopu pracodawcy stażysta stażu odbywał nie będzie, więc i stypendium nie może być wypłacane. Chyba, że stażysta skorzysta w tym okresie z przysługujących mu na stażu dni wolnych, o ile nabył już prawo do dni wolnych w wymiarze odpowiadającym długości urlopu pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Powrót