staż w aptece - urzad pracy

• Autor wątku Autor wątku hajati1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hajati1

Zbanowany
Odpowiedzi
11
Mam takie pyatnie

Mam 33 lata. Teraz skonczylam szkole technik farmacji. ciezko bylo z praca w sumie malo pracowalam - umowy smieciwe nic z nich nie mam mozna powiedziec ze na czarno nawet

i teraz mam pytanie - czy w tym wieku jest jakas szansa na staz z urzedu pracy czy jakies dofinanoswanie?

bo mam apteke ktora chce wziac mnie na staz - i DOBRZE by bylo gdyby bylo jakies dofinanasowanie do tego stazu z urzedu pracy - apteka miala male problemy finansowe ostatnio i nie wiem nawet czy to nie bedzie uzaleznione od tego dofinanasowania

bardzo prosze o konkretna odpowiedz czy jest szansa czy nie i jak to sie zalatwia jakie sa terminy ( podobno od lipca ) - dyplom bede miec dopiero ostatniego sierpnia - a swiadectwo ukonczenia szkoly za tydzien

prosze o odpowiedz co robic bardzo mi zalezy na tej pracy

jestem samotna matka wychowujaca 4 letnie dziecko - mam tylko alimenty 400 zl + rodzinne 77

Za staż nie zapłaci apteka tylko Urząd Pracy, reszta pytań do wróżki. Dodam tylko, że jeśli Pani się sprawdzi na stażu to apteka będzie miała obowiązek Panią zatrudnić po, wydaje mi się, okresie 9 miesięcy stażu.

to jest apteka u znajomych wiem ze mam szanse na prace pozniej u nich - tlyko czy mam wogole szanse na ten staz ... jakie sa wymogi czy jest szansa ze mi dadza ten staz o to mi chodzi jakie sa kryteria .... z za trudnieniem nie bedzie problemu tylko czy wogole mi przysluguje taki staz bo czytalam ze do 25 lat ale ze dla bezrobotnych samotnie wychowujacych dziecko tez wiec dlatego pyatm

Nie wiem gdzie Pani czytała o tych 25 latach ale na pewno to nie prawda. W firmie w której pracuje jest trójka stażystów którzy swoje lata młodości na pewno mają za soba:)

a to dobrze uspokoil mnie Pan :)) bo tak gdzies wyczytalam ...

1. Jakie warunki trzeba spełnić, żeby dostać się na staż z urzędu?

O staż z urzędu pracy mogą starać się osoby, które spełniają jeden z poniżej zestawionych warunków:

• osoba bezrobotna, zarejestrowana w urzędzie pracy wg miejsca zamieszkania,
• studenci do 25 roku życia,
• absolwenci do 27 roku życia będący w okresie do 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej,
• bezrobotni powyżej 50 lat,
• osoby, które są bezrobotne od co najmniej 12 miesięcy,
• kobiety, które po urodzeniu nie podjęły zatrudnienia,
• osoby, które nie posiadają kwalifikacji zawodowych, doświadczenia zawodowego, wykształcenia,
• osoby, które nie pracowały dłużej niż 6 miesięcy,
• matki samotnie wychowujące dziecko do 18 roku życia,
• osoby bezrobotne, które po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęły zatrudnienia.

hajati1 napisał:
O staż z urzędu pracy mogą starać się osoby, które spełniają jeden z poniżej zestawionych warunków:

• osoba bezrobotna, zarejestrowana w urzędzie pracy wg miejsca zamieszkania,
• studenci do 25 roku życia (...) itd.
Te informacje nie tylko są przekłamane, ale i od ponad 4 tygodni nieaktualne. W związku ze zmianą przepisów (27.05.2014r.) zmieniły się też kryteria dostępności do stażu.
Aktualne informacje znajdziesz tutaj http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Natomiast nie sądzę, aby ktoś na forum podjął się oceny Twoich szans na odbycie stażu. Nie mamy szklanej kuli.

Ostatnia edycja:
Jeżeli urząd pracy prowadzi akurat nabory na wnioski dotyczące stażu, to nie powinno być raczej problemu. Jak ja szukałem informacji o stażu znalazłem informacje tutaj Praktyki i staże

Ostrożnie z takimi radami. Sam nabór wniosków nie jest gwarancją skierowania bezrobotnego na staż. Zwłaszcza, że dopiero co uległy zmianie przepisy prawa m.in. w zakresie kwalifikacji do odbycia stażu.
Najbardziej wiarygodnym źródłem w tej kwestii jest PUP... i to zalecam pytającemu.
sebmroz napisał:
Jak ja szukałem informacji o stażu znalazłem informacje tutaj Praktyki i staże
sebmroz napisał:
Ja sam jak odbywałem staż 3 lata temu dostałem kartę aktywnie poszukującego pracy
Od tamtej pory wiele się zmieniło;)

Ostatnia edycja:
Powrót