Staż w Biurze Miejskiego Rzecznika Praw Konsumentów

• Autor wątku Autor wątku Mędrzec Xiao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mędrzec Xiao

Zbanowany
Odpowiedzi
64
Mam pytanie co zrobić jeżeli urząd pracy nie chce mi przyznać stażu we wskazanym przeze mnie wyżej miejscu gdyż wymaga deklaracji zatrudnienia po odbyciu stażu a na to Rzecznik nie chce przystać .
Można się odwołać czy w inny sposób zareagować ?

PUP ma przede wszystkim dbać o efektywność wydatkowania pieniędzy publicznych, dlatego jako główne kryterium traktowana jest efektywność stażu, czyli znikniecie stażystów z rejestru bezrobotnych w wyniku podjęcia pracy. Gwarancja zatrudnienia przy orzekaniu o stażu jest wymagana po to, aby po stażu stażysta miał perspektywę podjęcia pracy.
Pozostaje Ci szukać stażu z deklaracją zatrudnienia.

Myślałem że staż jest dla bezrobotnych a nie dla urzędu pracy ?
Poza tym co to znaczy jak ktoś zadeklaruje się mnie zatrudnić na krótki okres a potem zwolni i znów do PUP ?
To jest ta efektywność zatrudnienia ?
No i najważniejsze chciałem się jakoś odwołać można ?

Mędrzec Xiao napisał:
Myślałem że staż jest dla bezrobotnych a nie dla urzędu pracy ?
Bo jest, co nie znaczy, że PUP ma obowiązek zgadzać się na organizację stażu tam, gdzie z góry wiadomo, że stażysta nie ma po stażu zagwarantowanej pracy. Organem uprawnionym przez ustawodawcę do podejmowania decyzji ws. organizacji miejsc stażu jest starosta, w którego imieniu działa PUP.
Mędrzec Xiao napisał:
co to znaczy jak ktoś zadeklaruje się mnie zatrudnić na krótki okres a potem zwolni i znów do PUP ? To jest ta efektywność zatrudnienia ?
Niestety, dożywotnia deklaracja jest nierealna w dzisiejszych czasach.
Mędrzec Xiao napisał:
No i najważniejsze chciałem się jakoś odwołać można ?
Nie. Odwołanie przysługuje od decyzji administracyjnej, a tutaj taka nie zostanie wydana. Co najwyżej... można zawnioskować o ponowne przeanalizowanie wniosku, ale to może zrobić wnioskodawca, czyli niedoszły organizator stażu. Natomiast wielkich szans nie widzę.

Ostatnia edycja:
Rozmawiałem dzisiaj z kolegą który powiedział mi że jego PUP organizuje staże w urzędach ale tylko takich które zadeklarują się że zatrudnią po stażu na określony czas.
I są takie urzędy które się na to godzą są.
Przypomniało mi się też że kiedyś rozmawiałem z pracownikiem PUP który mówił że są urzędy chętnie korzystają chętnie z tej formy aktywizacji.
To jak to jest z tymi urzędami ?

Ostatnia edycja:
Istotnym aspektem jest to czy dany urząd ma zabezpieczone środki finansowe w swoim budżecie na zatrudnienie nowego pracownika. Mało tego... należy wziąć pod uwagę, że w tym przypadku zastosowanie będzie miała najprawdopodobniej ustawa o pracownikach samorządowych... niemożliwe jest zatem zadeklarowanie zatrudnienia stażysty, ponieważ... nabór kandydatów na wolne stanowiska urzędnicze (...) jest otwarty i konkurencyjny.
Oznacza to, że BMRPK nie może zobowiązać się do zatrudnienia kogokolwiek bez przeprowadzenia otwartego naboru na stanowisko urzędnicze.
Zatem kierownik jednostki samorządowej nie może zadeklarować zatrudnienia stażysty po stażu na stanowisko urzędnicze bez konieczności ogłaszania naboru na wolne stanowisko urzędnicze... w wyniku którego może okazać się, że... znalazł się ktoś lepszy od stażysty do sprawowania danej funkcji.

Ostatnia edycja:
Ale na prace interwencyjne urzędy przyjmują więc chyba mogą.

Wszystko zależy od możliwości kadrowych i finansowych danej jednostki.

Na forum internetowym na pewno nie rozstrzygniesz czy jednostka, w której ubiegasz się o staż, ma możliwość zatrudnienia stażysty (w formie subsydiowanej przez PUP bądź nie) po stażu.

To, że inne urzędy przyjmują nie oznacza, że ten też... bo jednak musiałby on najpierw posiadać środki na wynagrodzenie i opłacenie składek za pracownika, bo dopiero potem otrzymuje refundację.

P.S. Zatrudnianie w ramach umów "na zastępstwo" lub stanowisk nie-urzędniczych nie wymaga stosowania ustawy o pracownikach samorządowych, ale niezbędne jest posiadanie przez jednostkę środków finansowych na wynagrodzenie i składki pracownika.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie ponieważ być może będę mógł odbyć prace interwencyjne w jednym biurze rzecznika w sąsiednim powiecie.
Jaka jest procedura ubiegania się w UP o skierowanie na prace interwencyjne.

Przede wszystkim pracodawca musi wystąpić do PUP z wnioskiem o zorganizowanie prac interwencyjnych, także pierwszy krok należy do niego. W przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku przez PUP (maksymalnie w terminie 30 dni) pracodawca dokonuje wyboru kandydata spośród osób bezrobotnych skierowanych przez PUP, aczkolwiek jeśli pracodawca ma własnego kandydata może wskazać go już na etapie składania wniosku.

Należy natomiast pamiętać, że z oferty pracy w ramach prac interwencyjnych może skorzystać wyłącznie osoba bezrobotna, w stosunku do której został ustalony II profil pomocy.

Ostatnia edycja:
A mam pytanie czy mogę zawiadomić PUP że jeżeli ewentualnie jakiś rzecznik konsumentów wystąpił by do UP z wnioskiem dotyczących prac interwencyjnych aby mnie tam skierował.
Jak PUP dobiera osoby bezrobotne które kieruje na takie prace czy na podstawie jakiejś wcześniejszej deklaracji że jest osoba która w tym miejscu chce odbyć prace interwencyjne ?

Mędrzec Xiao napisał:
Jak PUP dobiera osoby bezrobotne które kieruje na takie prace czy na podstawie jakiejś wcześniejszej deklaracji że jest osoba która w tym miejscu chce odbyć prace interwencyjne ?
Przede wszystkim opiera się na wymaganiach jakie podał pracodawca w stosunku do potencjalnych kandydatów... czyli wykształcenie (poziom i kierunek), kwalifikacje/umiejętności, staż pracy itp. Dla przykładu jeśli pracodawca życzy sobie osobę z conajmniej rocznym stażem pracy, to PUP nie może skierować bezrobotnego z 6-miesięczym stażem pracy, nawet jeśli pozostałe kwalifikacje ma idealne. Dotyczy to nie tylko ofert pracy w ramach prac interwencyjnych, ale wszystkich ofert pracy, w których pracodawca zobowiązuje PUP do selekcji kandydatów.
Mędrzec Xiao napisał:
czy mogę zawiadomić PUP że jeżeli ewentualnie jakiś rzecznik konsumentów wystąpił by do UP z wnioskiem dotyczących prac interwencyjnych aby mnie tam skierował.
Możesz oczywiście, ale jeśli nie będziesz spełniał kompleksowo wymagań pracodawcy zawartych w ofercie pracy, PUP skierowania wydać Ci nie może.
No i przede wszystkim działania PUP uzależnione są od profilu pomocy ustalonego dla danego bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
A to zawiadomienie jaką powinno mieć formę zrobić to pisemnie czy też wystarczy po prostu zwykły telefon do up.

Koniecznie na piśmie i ze wskazaniem swoich pełnych danych kontaktowych (nr telefonu, adres email). Mało tego, poprosiłabym w tym piśmie o wskazanie w jakiej formie możesz spodziewać się ewentualnego kontaktu w ww. sprawie, aby było to jak najszybciej.

Ostatnia edycja:
Rozumiem i dziękuję.
A czy mogę spytać dlaczego tak oficjalnie na piśmie , przecież UP ma moje dane kontaktowe.
Czy tu chodzi o jakieś inne kwestie.

Aby mieć 100% potwierdzenie, że PUP przyjął Twoje zgłoszenie.

W PUP rejestrują się także osoby niekoniecznie szukające pracy. Niestety, PUP nie ma od razu możliwości zweryfikować faktycznych intencji, dlatego wszystkich musi traktować jednakowo, niejednokrotnie tracąc czas na osoby, które pracy wcale nie szukają, a chcą jedynie skorzystać z ubezpieczenia zdrowotnego.

Dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i indywidualnie zobowiązać PUP do informowania o ofertach pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót