Staż w innym mieście niż miejsce zameldowania.

• Autor wątku Autor wątku kamila_tr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamila_tr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
jestem studentką, w tym roku kończę studia i chciała bym pójść na staż. Na stałe jestem zameldowana w Lublinie, a staż chcę odbyć w Krakowie. W Krakowie nie jestem zameldowana w żaden sposób (czasowo, tymczasowo itp.). Co muszę zrobić, aby móc odbyć tu staż, gdzie mam się zgłosić itp.?

Są dwa rozwiązania:
1. Organizator stażu (pracodawca) z Krakowa składa wniosek o organizację stażu do urzędu pracy w Lublinie i wskazuje Panią, jako osobę którą chce przyjąć na staż. Urząd w Lublinie oczywiście może jednak nie zgodzić się na organizację stażu z uwagi na dużą odległość. Nie ma jednak formalnych przeciwwskazań by wyraził taką zgodę.

2. Musi Pani dokonać czasowego zameldowania w Krakowie i dokonać rejestracji w odpowiednim urzędzie pracy (grodzkim lub powiatowym - w zależności od miejsca zameldowania). Organizator stażu (pracodawca) z Krakowa musi następnie złożyć wniosek o staż do tego urzędu, w którym Pani się zarejestruje.

Również mam pytanie dotyczące stażu. Jestem zameldowana w Bydgoszczy jednak teraz mieszkam w Warszawie. Chcę starać się o staż z urzędu pracy. Wiem, że nie ma obowiązku meldunku. I moje pytanie brzmi czy mam możliwość wymeldowania się i zgłoszenia w up w Warszawie i otrzymania w ten sposób stażu?

anka87x napisał:
Wiem, że nie ma obowiązku meldunku.

Obowiązek meldunku jak najbardziej istnieje.
Art. 10. 1. o ewidencji ludności i dowodach osobistych mówi, że : Osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia.
Rejestracji jako osoba bezrobotna dopełnia się w UP właściwym ze względu na miejsce pobytu bezrobotnego. A więc, tam gdzie Pani przebywa, tam powinna się Pani zameldować. A wtedy nie będzie problemu z rejestracją w UP.

Ostatnia edycja:
szkoda tylko, że właściciele mieszkania które wynajmujemy nie czują potrzeby żeby nas zameldować. No ale może gdy pokażę ten wyciąg z ustawy jakoś dadzą się namówić.
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Co prawda nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale Pani powinna złożyć wniosek w Urzędzie Miasta o dokonanie meldunku. Zweryfikowanie opinii właścicieli mieszkania to sprawa urzędnika odpowiedzialnego za dokonanie meldunku. Skoro udostępniają swoje mieszkanie to powinni mieć świadomość konsekwencji.

Ostatnia edycja:
czyli mówiąc kolokwialnie właściciele mieszkania "nie mają nic do gadania"?

bo ja tu na forum znalazłam odpowiedz innej osoby że:"
ewa1440 napisał:
nie może się Pan sam zameldować. Może to zrobić właścicielka i nikt nie bedzie raczej wnikał kim Pan dla niej jest i na odwrót...

anka87x napisał:
czyli mówiąc kolokwialnie właściciele mieszkania "nie mają nic do gadania"?

Cytowana przeze mnie ustawa jasno określa po czyjej stronie leży obowiązek meldunkowy. O właścicielu posesji nie ma tam mowy, dlatego zgodnie z obowiązującym prawem powinna Pani zgłosić fakt zamieszkania w UM. Urzędnik dokonujący meldunku ma możliwość zapytania właścicieli czy wnioskodawca (w tym przypadku Pani) faktycznie tam przebywa. Rozumiem, że Pani pobyt w tym mieszkaniu jest długotrwały i jest Pani w stanie to udowodnić (np. umowa najmu, zeznania sąsiadów).

Mam problem: chciałabym się zarejestrować i ubiegać o staż w urzędzie pracy, w gminie, gdzie nie mam zameldowania stałego. Chciałabym się dowiedzieć czy meldunek czasowy musi w takim wypadku mieć określone jakiś minimum czasu trwania. Podobno, jeśli ubiegamy się o staż to meldunek czasowy musi być określony na minimum czasu trwania stażu, ale jak mam przewidzieć jak długo będzie trwał staż, jak nawet nie wiem czy w ogóle jakikolwiek otrzymam. bardzo proszę o odpowiedź

Chciałabym się dowiedzieć czy meldunek czasowy musi w takim wypadku mieć określone jakiś minimum czasu trwania. Podobno, jeśli ubiegamy się o staż to meldunek czasowy musi być określony na minimum czasu trwania stażu, ale jak mam przewidzieć jak długo będzie trwał staż (...)
Rejestracji dokonuje Pani w UP właściwym dla miejsca pobytu tj. na podstawie meldunku czasowego (oczywiście tylko do dnia kiedy Pani zameldowanie się zakończy chyba, że przedłoży Pani w UP dokument poświadczający dalsze zameldowanie). Nie przypominam sobie żadnego przepisu prawnego, który by wprost warunkował odbycie stażu od okresu meldunku na terenie danego powiatu(zawsze przecież istnieje możliwość przedłużenia pobytu).
Aczkolwiek Pani UP najprawdopodobniej tego wymaga, aby zabezpieczyć się przed prawdopodobieństwem nieefektywnego programu (w tym przypadku zagrożenie przerwania stażu w przypadku braku kontynuacji meldunku).

Ostatnia edycja:
Witam,
Znalazłem staż w woj, podlaskim,a sam jestem z mazowieckiego.. czyli jak rozumiem powinienem zarejestrować się w UP w mazowieckim i skontaktować się z pracodawcą z podlaskiego żeby wystąpił w UP podlaskim o stworzenie stanowiska pracy konkretnie dla mnie?(podając moje konkretne miejsce zamieszkania).
Drugie pytanie dotyczy tego czy mam szanse właśnie na staż w tym roku, bo słyszałem że pieniądze na staże szybko się rozchodzą na początku roku i później nie ma co liczyć na staż.?

czyli jak rozumiem powinienem zarejestrować się w UP w mazowieckim i skontaktować się z pracodawcą z podlaskiego żeby wystąpił w UP podlaskim o stworzenie stanowiska pracy konkretnie dla mnie?(podając moje konkretne miejsce zamieszkania).
Pracodawca musi wystąpić o ciebie do UP, w którym jesteś zarejestrowany. Jesli zarejestrujesz się w PUP w woj. mazowieckiem, to pracodawca skąd by nie był musi wystąpić o ciebie do tego właśnie PUP. Żaden inny PUP nie ma możliwości skierowania na staż. Tylko ten, któremu podlegasz ze względu na miejsce pobytu.
czy mam szanse właśnie na staż w tym roku, bo słyszałem że pieniądze na staże szybko się rozchodzą na początku roku i później nie ma co liczyć na staż.?
To pytanie należy zadać konkretnemu PUP. Twoje szanse zależą od tego czy spełniasz kryteria formalne skierowania na staż oraz od aktualnej dytuacji finansowej danego PUP.

Witam! Chciałam zapytać czy podpisanie umowy po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku o organizację stażu odbywa się wyłącznie w Urzędzie pracy?
Jestem zarejestrowana w PUP w miejscowości X a znalazłam pracodawcę który weźmie mnie na staż w miejscowości Y która jest oddalona od miejscowości X o około 1,5 godziny drogi i nie chciałabym żeby dyrektor lub jakiś oddelegowany pracownik musiał tyle jechać. Czy jest możliwość wysłania umowy do pracodawcy pocztą?

Chciałbym ponowić powyższe pytanie.
Czy jeśli chce odbyć staż w Warszawie i pracodawca zgadza się na przyjęcie mnie to musi jechać do pup do mojego miejsca zameldowania (w moim przypadku jest to Dolnyśląsk, wiec kawałek drogi)? Czy odbywa się to listownie, albo ja sama mogę zanieść odpowiednie dokumenty do mojego Urzędu Pracy?

Pracodawca musi wystąpić o zorganizowanie dla Ciebie stażu do PUP, w którym jesteś zarejestrowana jako bezrobotna. W złożeniu wniosku możesz pracodawcę wyręczyć, bądź pracodawca może go złożyć nawet pocztą....byle tylko był poprawnie wypełniony i zawierał pełne i szczegółowe dane dotyczące organizacji stażu. Natomiast odrębną sprawą jest to czy Twój dolnośląski PUP wyrazi zgodę na zorganizowanie stażu w Warszawie, bo praktycznie nie ma możliwości jego nadzorowania do czego został zobligowany przez ustawodawcę czy też istnieje prawdopodobieństwo generowania większych niż zazwyczaj kosztów np. zwrot kosztów przejazdu czy też zakwaterowania, abyś staż mogła odbywać.
Może warto najpierw upewnić się w Twoim PUP jak podobne sprawy są załatwiane, tj. jakie są szanse na odbycie stażu w miejscu tak odległym od miejsca zamieszkania.

Powrót