Staż w innym powiecie

• Autor wątku Autor wątku mateusz369
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz369

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam :)
Z góry przepraszam jeśli to zły dział i proszę o ewentualne przeniesienie tematu.
Mieszkam w Aleksandrowie Łódzkim i chciałbym dostać się na staż z urzędu pracy w Łodzi.
Z tego co się orientuję żeby zarejestrować się w UP trzeba być czasowo albo na stałe zarejestrowanym w danym powiecie.
Aleksandrów jest dosłownie pod Łodzią i teraz musiał bym wynająć swoje mieszkanie i wynająć drugie w Łodzi żeby dostać zameldowanie...:/
Czy da się to jakoś załatwić bez przeprowadzki ? Czy mogę się zameldować czasowo na adres w którym faktycznie nie mieszkam ?
Załamany jestem ;/
Z góry dziękuję za pomoc :)

Niech pracodawca z Łodzi wystąpi o zorganizowanie stażu do PUP w Zgierzu filia w Aleksandrowie Łódzkim.
Teoretycznie jest możliwe skierowanie bezrobotnego na staż poza granicami powiatu, który zamieszkuje, o ile właściwy ze względu na miejsce Pana zamieszkania/zameldowania PUP wyrazi zgodę na odbywanie stażu w sąsiednim powiecie.

Ostatnia edycja:
Pracodawca z Łodzi ma kilka albo kilkanaście osób na to samo stanowisko z Łodzi więc raczej go to nie interesuję. Pójdę załatwić zgodę u siebie w UP.
Dzięki za szybką odpowiedź :)

mateusz369 napisał:
Pracodawca z Łodzi ma kilka albo kilkanaście osób na to samo stanowisko z Łodzi więc raczej go to nie interesuję. Pójdę załatwić zgodę u siebie w UP.
Ale bez wniosku pracodawcy niczego Pan nie załatwi. W żadnym PUP.
Żeby ktokolwiek u tego pracodawcy odbywał staż, to pracodawca musi wystąpić z wnioskiem do PUP. PUP z Łodzi Pana nie skieruje, bo Pan tam nie podlega. Wniosek musiałby zostać złożony w PUP-ie, w którym jest Pan zarejestrowany jako bezrobotny.

Przepraszam chyba nie zrozumiałem.
Na stronie powiatowego urzędu Łodzi są ogłoszenia na staż. Chciałem iść z tym ogłoszeniem do swojego urzędu pracy w Aleksandrowie i prosić o zgodę na aplikację na ten staż w Łodzi. Mogę tak zrobić ?
Prawdopodobnie nie mam nawet możliwości spotkać się/porozmawiać z pracodawcą bo dane o firmie są przekazywane razem ze skierowaniem z urzędu, którego nie dostanę jak sam Pan napisał, bo nie należę do Łódzkiego pup.

mateusz369
Mezczyzna.gif
, inicjatorem stażu ZAWSZE JEST pracodawca poprzez złożenie wniosku w danym PUP. Także PUP w Aleksandrowie nie wyda Panu niczego do pracodawcy, dopóki ten pracodawca o taki staż o niego nie wystąpi. Usłyszeć Pan może jedno: "To niech pracodawca z Łodzi złoży wniosek o zorganizowanie stażu ze wskazaniem na Pana".
mateusz369 napisał:
Na stronie powiatowego urzędu Łodzi są ogłoszenia na staż.
Nie bardzo rozumiem, co Pan ma na myśli "ogłoszenia"... Może Pan wkleić link do tych "ogłoszeń"?

Ostatnia edycja:
oferty.praca.gov.pl
Mam na myśli takie ogłoszenia. Chodzi mi o to że te ogłoszenia są już "wystawione" tzn. pracodawca już ubiega się o przydzielenie osoby na staż tylko nie w moim urzędzie pracy.
Jako adres pracodawcy podany jest adres Pup w Łodzi, jedyny kontakt z pracodawcą jest przez telefon albo właśnie urząd pracy.
Oczywiście mogę zadzwonić pod podany numer i ładnie poprosić żeby szef złożył podanie o staż w Aleksandrowie tylko że zostanę, ładnie mówiąc, zignorowany.
W takim razie gdzie mam najpierw iść ? Dzwonić po pracodawcach, czy iść do urzędu w Aleksandrowie albo Łodzi.

Ps. Teraz jeszcze raz sprawdziłem i ten numer telefonu podany w ofertach jest do Pup, a nie pracodawcy. Więc nie mam żadnej możliwości kontaktu z firmą do której chciałbym aplikować.

Ostatnia edycja:
Powrót