Staż w KMP a przeniesienie na Komisariat

• Autor wątku Autor wątku Veenus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Veenus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, jestem stażystą w Komendzie Miejskiej Policji na stażu z Urzędu Pracy.
Staż odbywam w KMP, która jest oddalona o 30 km od miejsca zamieszkania.
Mam pytanie, do osób zorientowanych w temacie, czy jest możliwość przeniesienia się z KMP na Komisariat Policji w mojej miejscowości ?

Komisariat w mojej miejscowości podlega pod tą KMP, jednak nie musiałbym tracić kasy na dojazdy i czasu, skoro zaczynam od 7:30 to dojazd mam taki, że muszę tam być już o 6:30 i czekać godzinę, tak samo jest z powrotem.

Proszę o porady czy była by taka możliwość?

Pytanie czy w KMP w twojej miejscowości jest zapotrzebowanie na stażystę i czy obecnie tam gdzie odbywasz staż poradzą sobie bez ciebie.

ps. zakładam, że robisz coś więcej niż "przynieś, podaj, pozamiataj".

2zona napisał:
Pytanie czy w KMP w twojej miejscowości jest zapotrzebowanie na stażystę i czy obecnie tam gdzie odbywasz staż poradzą sobie bez ciebie.
Dokładnie tak. Stażysta poza kwestią nauki/praktyki zawodowej jest naprawdę nieocenioną i w większości niedocenianą pomocą w codziennych obowiązkach zawodowych dla pracowników... jednakże pracodawca (w tym wypadku KMP) organizuje staż tam, gdzie ma potrzeby kadrowe. Skoro w KMP konieczna jest pomoc na posterunku znacznie oddalonym od głównej komendy i stażysta, podejmujący się odbywania stażu, zgodził się na dojazd te 30 km oraz rozpoczynania stażu o 7.30, to nie widzę podstaw nagłego przeniesienia stażysty na jego życzenie do placówki, która stażysty nie potrzebuje.
Veenus napisał:
skoro zaczynam od 7:30 to dojazd mam taki, że muszę tam być już o 6:30 i czekać godzinę, tak samo jest z powrotem.
Na zastanawianie się nad dojazdem i godzinami pracy był czas przed podjęciem stażu, teraz możesz jedynie liczyć na dobrą wolę pracodawcy. W przypadku zgody KMP i PUP prawdopodobnie będzie konieczność oddelegowania na Twoje miejsce innego stażysty... a to już nie będzie takie proste (skoro dla niego ustalone pierwotne warunki stażu były inne, np. dojazdy) chyba, że ewentualny stażysta zamieszkuje w okolicach posterunku i przystanie na tę zmianę.

Na tym etapie stażu organizator uznaniowo może wyrazić zgodę i wystąpić o to do PUP o wyrażenie zgody na zmianę warunków umowy stażowej.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
(...) Skoro w KMP konieczna jest pomoc na posterunku znacznie oddalonym od głównej komendy i stażysta, podejmujący się odbywania stażu, zgodził się na dojazd te 30 km oraz rozpoczynania stażu o 7.30, to nie widzę podstaw nagłego przeniesienia stażysty na jego życzenie do placówki, która stażysty nie potrzebuje (...).

Mi chodzi o to, że staż mam w KMP, a chciałbym przenieść się do KP w moim miejscu zamieszkania.

Czyli najlepiej podejść sobie na Komisariat u mnie i zapytać pierwsze tutaj na miejscu, a później pytać w Komendzie?

Poczekam jeszcze na odpowiedzi innych osób i wtedy ewentualnie zapytam w KMP.

Veenus napisał:
Mi chodzi o to, że staż mam w KMP, a chciałbym przenieść się do KP w moim miejscu zamieszkania.
Przepraszam, ale poprzez skrót KP powszechnie rozumiany jest kodeks pracy.... , więc nie wiem co masz na myśli pisząc o przeniesieniu stażu do KP. Masz na myśli jakąś strukturę organizacyjną Policji? Jeśli tak, to jaką, wojewódzką, powiatową, miejską czy inną?
Veenus napisał:
Poczekam jeszcze na odpowiedzi innych osób i wtedy ewentualnie zapytam w KMP.
Oczywiście możesz czekać dowoli, ale obawiam się, że rzeczowej informacji nie uzyskasz na forum internetowym. Od razu udaj się do KMP... a najlepiej od razu do PUP, bo to tam zapadają ostateczne decyzje.
Veenus napisał:
Czyli najlepiej podejść sobie na Komisariat u mnie i zapytać pierwsze tutaj na miejscu, a później pytać w Komendzie?
Przede wszystkim w Komendzie Głównej (na posterunku możesz co najwyżej zaczerpnąć opinii/porady). Nie sądzę, aby posterunek policji podległy Komendzie Miejskiej Policji decydował o takich sprawach... choć być może coś doradzi w racji wieloletniej podległości pod Komendę Miejską Policji.

Ostatnia edycja:
KP - Komisariat Policji (w tym przypadku ten u mnie w miasteczku gdzie mieszkam, do którego chciałbym się przenieść).

Staż cały czas bym miał w Policji, jednak pracował bym na Komisariacie, a nie na Komendzie, i jak wspomniałem chodzi tu jedynie o względy uciążliwego dojazdu.

Mam też taki przykład, co prawda praktyka studencka ale jednak podobnie.
Znajomy na studiach chciał odbyć praktyki w Policji, złożył wniosek do KMP, i to oni zdecydowali, że będzie ją odbywał tam gdzie mieszka, czyli u siebie na Komisariacie, ale cały czas podlegał jakby pod Komendę Miejską Policji.
Nie wiem czy to dobrze wyjaśniłem, ale chodziło mi o to, że jeśli chciałbym się przenieść, to nie zrezygnowałbym ze stażu, czy zmieniał organizatora, poprostu byłbym podległy pod KMP ale pracowałbym u siebie w swoim miasteczku.

Zmianę miejsca odbywania stażu musi najpierw zaakceptować organizator , a potem zawnioskować o to do PUP. Ale ani organizator ani PUP może, ale nie ma obowiązku uwzględnić prośby stażysty w tym zakresie, jeśli stażysta uprzednio zgodził się na takie warunki. Jak już wyżej napisałam, w grę wchodzi jedynie dobra wola, bo jasno było określonę, że staż będziesz odbywać 30 km od miejsca zamieszkania.
Nie zawsze można pracować w bezpośrednim sąsiedztwie domu.

Ostatnia edycja:
Powrót