Staż w MOPS a zasiłek.

• Autor wątku Autor wątku Kurczix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kurczix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Mam pytanie dotyczące tego, czy mogę iść na staż do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej podczas korzystania z jego usług (zasiłek okresowy). Oczywiście zobowiązuję się, że w chwili uzyskania stażu zrezygnuje ze wszystkich świadczeń przysługujących mi od MOPS?

Czy żadna z ustaw tego nie zabrania?
Dzisiaj dostałem info, że być może w związku z tym że korzystam z pomocy społecznej droga na staż w MOPS jest zamknięta bo zabrania tego ustawa tylko nie wiem jaka. Proszę o wskazanie jakieś dokładniejsze czy na pewno nie ma żadnego artykułu który to uniemożliwia.

Jaka instytucja kieruje na staż? PUP?

Miejski Urząd Pracy

Jesteś zarejestrowany w MUP jako osoba bezrobotna?

A jaki masz ustalony w MUP profil pomocy?

Mam profil II który uprawnia mnie do odbycia stażu sam chodziłem po instytucjach sprawdzając gdzie są chętne firmy do wzięcia mnie na staż. Taką propozycję dostałem od MOPS-u. Dlatego mam pytanie czy MOPS może wziąć mnie na staż pomimo tego, że korzystać z jego usług (zasiłek okresowy). Tylko to mnie interesuje chciałbym uzyskać podstawę prawną jeżeli taka jest.

Zatem zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy spełniasz warunki do skierowania na staż u pracodawcy.
Natomiast powiem szczerze, że nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem odrzucenia kandydatury potencjalnego stażysty w MOPS z uwagi na jednoczesne korzystanie przez niego z pomocy socjalnej z MOPS.

Muszę na tę okoliczność trochę "poszperać" w przepisach, bo żaden obecnie nie przychodzi mi do głowy. Jak tylko coś znajdę odezwę się.
Chyba, że ktoś inny ubiegnie mnie z odpowiedzią...

Ostatnia edycja:
Powrót