Staż w ramach bonu stażowego

• Autor wątku Autor wątku shayo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shayo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam, jestem na stażu z urzędu pracy 6 miesięcy stażu- 6 miesięcy pracy. Obecnie pracuje prawie 5 miesiąc. Mam zwolnienie lekarskie(okazuję się że na dłuższy czas)-chorobowe. Proszę mi powiedzieć jak to wygląda z wynagrodzeniem. Ile dostane za to chorobowe i czy jeśli kończy mi się staż 31 marca i nadal choruje dostane nadla pieniądze? jak to wygląda z tą umowa która miała być po stażu? pracodawca powienien mnie zatrudnić od 1 kwietnia ale skoro choruje to co dalej? Proszę o pilną odpwiedź.

Zostałaś skierowana na staż przez PUP? Czy staż odbywasz w ramach bonu stażowego?

Jest to bon stażowy.

Stypendium będzie w wypłacane do końca trwania stażu... o ile pracodawca nagle nie stwierdzi, że Twoja nieobecność uniemożliwia w pełni zrealizowanie przewidzianego na 6 miesięcy programu.
Natomiast jeśli chodzi o zatrudnienie, to pracodawca dopóki jesteś na zwolnieniu lekarskim nie może Cię zatrudnić.
I teraz... w zależności od długości trwania Twojego zwolnienia i zamiarów pracodawcy, zatrudnienie może zostać odciągnięte w czasie (ta opcja jest na pewno korzystna dla pracodawcy ze względu na perspektywę premii dla pracodawcy) bądź też pracodawca będzie negocjował z PUP odstąpienie od warunku umowy dot. zatrudnienia z uwagi na Twoją niezdolność do pracy. Co zrobi pracodawca... trudno przewidzieć. Jedno jest pewne, środki pieniężne-stypendium będziesz otrzymywał nie dalej niż do końca stażu.

Dziękuję za szybką odpowiedź, proszę mi jeszcze powiedzieć czy wynagrodznie w takim przypadku wynosi 80% czy 100%. Pozdrawiam.

Witam. Odbywam staż, a dokładniej " bon stażowy" z UP,który trwał 6 miesięcy. Teraz pracodawca ma zatrudnić mnie na pełen wymiar godzin też na okres 6 miesięcy. Chce zapytać czy w tym okresie czasu po przepracowaniu np. 2 miesięcy mogę dać mu wypowiedzenie czy muszę odpracować całe 6 miesięcy i nie mogę się zwolnić.

Powrót