Staż w urzędzie pracy .

• Autor wątku Autor wątku karoli30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karoli30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam . mam kilka pytań związanym ze stażem w urzędzie pracy.

Byłem już w urzędzie pracy i zgłosiłem się jako osoba bezrobotna . 16 mam jechać złożyć 2 podpis odnośnie tego . jednak od dziś zostałem wezwany do tego aby odbyć kurs stażowy w urzędzie pracy. ( jak prowadzić rozmowę kwalifikacyjną, jak pisać podania itp. ) który ma trwać przez 2 tygodnie .(40 godzin praktyki + 15 rozmów ?) Chodzi tu o papier BHP ? ponieważ ten papier mogę u siebie w mieście zdobyć niż jeździć codziennie 40 km do urzędu.
Podanie o moja osobę jest już zgłoszone w urzędzie, osoba która mnie zatrudnia już to zrobiła zaraz po tym jak się zgłosiłem . Poprostu jeśli nie będe na to chodzić to nic mi się nie stanie ?

Inne pytanie dotyczy tego że puki co myślę o studiach zaocznych. Staż rozumiem że dostaje się na 6 miesięcy najmniej tak ? a co jeśli zmienię zdanie i zdecyduje się jednak na studia dzienne ? Czytałem że jeżeli ja zrezygnuję to muszę zapłacić kare za te miesiące które mi zostaną ? dzis jest 10 czerwiec , jeśli uda mi się zdobyć ten staż i zacząc od lipca to 3 miesiace przepracuje a potem za te 3 co zostana musze zapłacić kare ?
Teraz już sam nie wiem czy mi to wogole opłaca. Jeśli bym zrezygnował teraz to poniósł bym jakieś koszty? U Lekarza medycyny jeszcze nie byłem .
Bardzo proszę o odpowiedz.

ja też mam pytanie na temat stażu.... jestem osobą po 50 i właśnie kończę odbywać staż, czy można odbyć drugi staż w ciągu tego rokuu tego samego pracodawcy? ile trwają teraz staże dla dorosłych ja odbywałam 6 miesięczny ale słyszałam ze teraz zmieniło sie na 4...

co do twojego pytania z tego co wiem jeśli zrezygnujesz ze stażu to musisz oddać kasę za cały chyba ze zostałeś gdzieś zatrudniony i przedstawisz dowód zatrudnienia nie wiem jak to się ma do studiów. na szkolenie raczej musisz chodzić oni do czasu do czasu muszą przeszkolić pewna liczbę osób i już i nie chodzi tu o bhp tylko żeby wyszkolić ludzi jak mają starać się o prace i jak pisać CV,jak ubrać się i zachowywać na rozmowie kwalifikacyjnej wiec raczej cie to nie ominie chociaż to straszne nudy :)

a jeśli to będzie praca za granicą ?? Może ktoś wie ?

Po pierwsze przerwanie stażu, co już było wiele razy omawiane tutaj, wiąże się co najwyżej ze zwrotem kosztów stażu poniesionych przez urząd pracy, przy czym do kosztów tych nie zalicza się stypendium. Z zasady są to więc koszty badań lekarskich i koszty przejazdu - o ile zostały poniesione przez urząd pracy.
Przerwanie z winy oznacza też utratę statusu bezrobotnego na okres co najmniej 120 dni.

dzieki za odpowiedz. o to własnie mi chodziło .

Powrót