Staż w wyuczonym zawodzie

• Autor wątku Autor wątku carrie1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carrie1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Mam problem z uzyskaniem stażu w PUP.
Ukończyłam technikum ekonomiczne, a obecnie studiuję zaocznie i chciałabym mieć staż w swoim zawodzie, tj. w księgowości. Niestety pani urzędniczka powiedziała, że skoro skończyłam technikum i miałam półtoramiesięczne praktyki nie mogę odbyć stażu w moim zawodzie. To samo dotyczy osób po zawodówkach.
Czy rzeczywiście nie mam prawa odbyć stażu w swoim zawodzie? Jeżeli tak to w jaki sposób mam zdobyć doświadczenie, skoro pracodawcy szukają tylko osób, które już pracowały na danym stanowisku?

Celem stażu jest nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą. Zatem jeśli umiejętności w danym zawodzie posiadasz w wyniku odbycia praktyk (istotna jest tutaj treść dokumentu, który potwierdza nabyte umiejętności po odbyciu praktyk), to PUP nie może Cię skierować na staż, abyś uczyła się czegoś co już umiesz. Choć w mojej ocenie 1,5 miesiąca to trochę mało, aby kompleksowo poznać tajniki danego zawodu.
Jednakże staż "w księgowości" to bardzo ogólne pojęcie. Napisz co dokładnie jest "Twoim zawodem" i w jakim zakresie odbywałaś praktyki. Spróbuję cos doradzić.

Nie wiem czy mogę jakoś zawęzić termin "księgowość", bo uczyliśmy się tak naprawdę wszystkiego. Zawiera się w tym wycena i ewidencja wyrobów, rozliczenia z kontrahentami, analiza finansowa przedsiębiorstw i wiele innych. Na papierku mam zawód "technik ekonomista", więc jest to bardzo obszerne pojęcie.
Co do praktyk to tak naprawdę nie nauczyłam się na nich nic przydatnego, bo takiego praktykanta przychodzącego do firmy na miesiąc wykorzystuje się zazwyczaj do parzenia kawy i segregowania dokumentów :/ a dokumentu potwierdzającego odbycie praktyk jako takiego nie posiadam. Jedynym dowodem, że w ogóle je odbyłam jest ocena na świadectwie.

Chodzi mi o to, że stanowiska pracy takie jak np. doradca finansowy, księgowa, kasjer, kosztorysant, analityk finansowy, specjalista ds. podatków, pracownik ds. płac, fakturzysta itp. są stanowiskami z zakresu "księgowości", więc trudno właściwie zinterpretować co tak naprawdę miała na myśli Pani z urzędu mówiąc, że "nie możesz odbyć stażu w swoim zawodzie". Bo przecież zakres czynności doradcy finansowego jest zupełnie inny niż fakturzysty.
carrie1994 napisał:
Jedynym dowodem, że w ogóle je odbyłam jest ocena na świadectwie.
A jaka to ocena?

Ja bym Ci proponowała jeszcze raz zapytać w PUP (najlepiej na piśmie)w jakim zawodzie/na jakim stanowisku możesz odbyć staż? Bo myślę, że Pani z urzędu nieco, że się tak potocznie wyrażę, "popłynęła":).

A jaka to ocena?

Z tego co pamiętam to 6 ;)
Chyba zrobię tak jak mi radzisz i pójdę do urzędu jeszcze raz i dowiem się wszystkiego dokładnie :)

Jak wyglądają praktyki, powszechnie wiadomo, ale i tak nie sposób nauczyć się w praktyce wykonywania zawodu podczas 1,5 miesięcznych praktyk.
Rozważ, aby takie zapytanie złożyć jednak na piśmie... może trochę dłużej potrwa, ale będziesz mieć oficjalne stanowisko PUP w swojej sprawie.

Powrót