Staż-wykorzystywanie

• Autor wątku Autor wątku anna.anna255
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.anna255

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzien dobry.
W wielkim skrócie przedstawię sytuacje: jestem na stażu z UP, do końca stażu zostały mi 4 miesiące. Jestem w konflikcie z moim szefem, ponieważ oprócz wykonywania obowiązków zawartych w programie stażu - jestem sprzątaczką całego biura(łącznie z myciem listw przypodłogowych, czyszczeniem toalety,myciem okien etc). oraz załatwiam wszystkie prywatne sprawy szefa. Zeby byla jasność-ja w tym nie widzę problemu, a raczej nie widziałam,do czasu gdy on nie zaczął tego nagminnie wykorzystywać. Raz się postawiłam i powiedziałam, że sprzątanie to nie mój obowiązek-twierdzi, że mam robić wszystko, co mi każe bo takie są obowiązki pracownika i jest pewnien co mowi. I krótko-czy rzeczywiście ma racje? Chce mieć pewność, gdy kolejny raz będzie taka sytuacja, żeby moc się postawić i podeprzeć jakimś argumentem.
Błagam, pomocy.

Staż masz realizować zgodnie z programem stażu. Jeżeli nie masz takiego wystąp o kopię do UP.
Jeżeli sprawa będzie się powtarzać należy poinformować na piśmie Urząd Pracy to jest twoje prawo ale też obowiązek.

Mam program stażu,nie ma wzmianki o sprzątaniu. Chodzi o to,że szef twierdzi ze sprzątanie całego biura należy do obowiązków stażysty jak i pracownika i żebym sie na to przygotowala jeśli zatrudni mnie po stażu.

No to nie masz obowiązku wykonywać poleceń które nie są w programie stażu zwłaszcza, że z tego co piszesz jesteś do tego przymuszana.

Możesz postawić się organizatorowi i radzę to zrobić bo to nie są twoje obowiązki.

Jeżeli organizator po zakończonym stażu ma obowiązek przedstawić ci umowę o pracę to musi być ona tożsama z stanowiskiem na stażu.

Zatem jeżeli jak domyślam się masz wykonywać prace biurowe to w obowiązkach pracownika nie ma prawa znaleźć się zapis o sprzątaniu biura.
A są to zadania poniżej twoich kwalifikacji.

Zatem jeżeli rozmowa nic nie da, należy zgłosić pisemnie informację do UP. Może organizator się opamięta.
Skoro na stażu już jesteś nieprawidłowo traktowana to co będzie w momencie gdy organizator nie będzie mieć nad sobą "straszaka".

Proponuję przy najbliższej okazji uświadomić szefowi, że zna Pani zakres zadań zawodowych określonych w programie stażu i kompleksowe sprzątanie pomieszczeń do nich nie należy i nie będzie Pani tego robić. Szkoda, że od początku się Pani "nie postawiła".
anna.anna255 napisał:
twierdzi, że mam robić wszystko, co mi każe bo takie są obowiązki pracownika i jest pewnien co mowi.
Niewolnictwo od dawna jest zabronione.
Pracodawca chyba nie przeczytał ze zrozumieniem umowy, którą podpisał z PUP. Proszę zatem szefa uświadomić, że jeśli nadal będzie wymagał od Pani wykonywania czynności niezgodnie z programem stażu, to poinformuje Pani o tym PUP. Oni tam chętnie przywołają go do porządku.

Powrót