staż- wypłata stypendium

• Autor wątku Autor wątku Malami_24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malami_24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pewne wątpliwości odnośnie mojej wypłaty stypendium stażowego, opisze jak sytuacja wygląda. Mianowicie rozpoczęłam staż z datą 2.04.2012 (poniedziałek), gdyż 1.04.2012 wypadał w niedziele to pracodawca mój stwierdził, że zgodnie z prawem w Polsce w święta się nie pracuje to zacznę pracę od poniedziałku. Zgodnie z informacją na stronie PSZ moje stypendium za miesiąc przepracowany powinno wynosić 913,70 zł, jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłam na koncie 883,30 zł. Po przemyśleniu doszłam do wniosku, że potrącono mi za tą niedzielę 1.04.2012, czy to jest zogdne z prawem? Wg. informacji jakie dostałam w folderach to jako stażysta nie mogę pracować w weekendy, a do pracy chodziłam sumiennie od 2.04.2012 do 30.04.2012? Zatem moje pytanie brzmi czy to, że mi potrącono za niedziele gdzie i tak bym nie poszła do pracy jest zgodne z prawem? Pzdr i z góry dziękuje za odpowiedź!

(...) rozpoczęłam staż z datą 2.04.2012 (poniedziałek), gdyż 1.04.2012 wypadał w niedziele (...)
2.04. to środa, a 1.04 to wtorek. Od kiedy zgodnie z decyzją PUP przysługuje Pani stypendium? Tzn. od kiedy, zgodnie z dokumentami wystawionymi przez PUP rozpoczęła Pani staż?
(...) Zgodnie z informacją na stronie PSZ moje stypendium za miesiąc przepracowany powinno wynosić 913,70 zł(...)
dla Pani "wyrocznią" powinna być decyzja z PUP o przyznaniu stypendium z tytułu odbywania stażu. Czy Pani staż jest współfinansowany ze środków EFS?

Ostatnia edycja:
W decyzji jest napisane, że orzekają o przyznaniu mi prawa do stypendium w wysokości 913,70 miesięcznie w okresie odbywania stażu od 02.04.2012.
Tak moj staż jest współfinansowany ze środków EFS.
Chodzi mi głównie też o to czy gdyby pracodawca mój napisał w umowie, że zaczynam 01.04.2012 pomimo, że jest to niedziela to miałabym wypłaconą całą kwotę? Bo normalne wg. mnie jest to, że i tak bym nie poszła w tą niedzielę do pracy prawda?

(...) orzekają o przyznaniu mi prawa do stypendium w wysokości 913,70 miesięcznie w okresie odbywania stażu od 02.04.2012 (...)
No i mamy odpowiedź. Wszystko jest w porządku.
"(...)stypendium za okres odbywania stażu (...) za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę (...) stypendium przez 30 i mnożąc przez liczbę dni kalendarzowych przypadających w okresie, za który świadczenie przysługuje." - § 5 ust. 1 rozporządzenia MPiPS z dnia 18 sierpnia 2009 r.w sprawie szczegółowego trybu przyznawania zasiłku dla bezrobotnych, stypendium i dodatku aktywizacyjnego. Tzn. 913,70zł /30 x 29 dni(2-30.04)=883,30 zł

(...) czy gdyby pracodawca mój napisał w umowie, że zaczynam 01.04.2012 pomimo, że jest to niedziela to miałabym wypłaconą całą kwotę? Bo normalne wg. mnie jest to, że i tak bym nie poszła w tą niedzielę do pracy prawda? (...)
Pracodawca mógłby sobie pisać co chce. I tak termin rozpoczęcia stażu i prawo do stypendium ostatecznie ustala PUP.

Ostatnia edycja:
1.04.2012 to dokładnie niedziela, a co do terminu stażu to UP wyznaczył mi, że od 28.03.2012 moge już zacząć, ale pracodawca stwierdził, że mam przyjść od poniedziałku nowego miesiąca czyli 02.04.2012, ale z tego co już zrozumiałam to jeżeli na umowie jest od 02.04.2012 pomimo, że 01.04.2012 to niedziela i tak bym nie przyszła do pracy to nie będę miała za to zapłacone. Dziękuję za odpowiedzi i pomoc, pzdr.

To nie pracodawca ustala termin rozpoczęcia stażu tylko PUP. Skoro PUP ustalił termin od 2.04., to od tej daty przysluguje Pani stypendium stażowe, także kwota 883,30 zł jest jak najbardziej prawidłowa.
(...)a co do terminu stażu to UP wyznaczył mi, że od 28.03.2012 moge już zacząć(...)
to w końcu o staż rozpoczął się od 28.03 czy od 2.04?

P.S. Rzeczywiście 1.04. to niedziela. Źle spojrzałam w kalendarz. Przepraszam za pomyłkę.

Ostatnia edycja:
Na staż zaczęłam chodzić 02.04.2012, jednakże wszystkie sprawy w UP załatwiałam 1 tydzień wcześniej, tam też Pani mi dała kartkę, którą ma wypełnić pracodawca i była data, że ja mogę rozpocząc staż wg UP 28.03 jednak też była propozycja pracodawcy od kiedy ma być ta staż i pracodawca napisał 02.04, bo swierdził, że i tak dostanę stypendium za cały miesiąc, gdyż on nie może napisać, że rozpoczynam 01.04 gdyż jest to właśnie niedziela i musi mi napisać od poniedziałku (normalnego dnia pracy wg. ustawy) czyli wyszło 02.04. zatem rozumiem, że tak teoretycznie to błąd w rozumieniu prawa popełnił mój pracodawca a ja nie dokońca znająca prawo przytaknęłam nieświadomie poczęści na swoją szkodę....

No tak. Gdyby pracodawca wpisał datę 1.04 i PUP przyjął by ją jako rozpoczęcie stażu, to otrzymałaby Pani kwotę 913,70 zł.
Na jaki okres ma Pani przyznany staż?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, staż mam do 30 września. Pzdr

Czyli niecałe 6 m-cy. Szkoda, bo gdyby staż był przyznany na pełne 6 m-cy to przeciągnął by się do 1.10 i za dzień 1.04 nie byłaby Pani stratna. A tak to niestety.

Witam, mam pytanie odnośnie obliczenia wysokości wynagrodzenia za staż za niepełny miesiąc.

Nie wiem czy mój staż jest finansowany ze środków unii czy też nie.
za miesiąc lipec 2013 (od 15 do 31 lipca 2013) dostalam wynagrodzenie 506zł na rękę.

obliczałam wg powyzszych wskazówek dla 2 wariantów:
-z unii: 953.10/30x17dni
-z funduszu pracy 816,32/30x17

i ani jedno ani drugie nie wychodzi 506zł więc nie wiem czy jest finansowany z unii czy tez nie. Proszę o pilną odpowiedź;)

Jak to nie wiesz z jakich środków finansowany jest twój staż? Nie poinformowano cię o tym w PUP?

Twój staż jest finansowany ze środków Funduszu Pracy.
988,40 zł (tyle wynosi stypendium stażowe od 1 czerwca 2013r.) / 30 dni x 17 dni - 55 zł (zaliczka na podatek dochodowy) = ≈ 506 zł.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, właśnie dziś wyczytałam gdzieś że od 1 czerwca stypendium wynosi 988,40 brutto i doszłam do tego skąd wzięła się ta kwota.

A nie wiedziałam czy jest finansowany ze środków unii czy tez nie bo gdy dostałam skierowanie, mój pośrednik pracy sam nie wiedział czy mają jeszcze dostępne środki z unii na staże i w jaki sposób będzie finansowany staż (sama się zdziwiłam). Na skierowaniu takich informacji też nie ma. Później zaczęłam staż nie miałam okazji pójść do urzędu zapytać, telefonicznie takich informacji nie udzielają. Z reszta w naszym urzędzie panuje straszny bałagan.

Umowę podpisuje pracodawca z urzędem więc do tego też wglądu nie miałam.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź;)

Witam, zaczęłam staż 30.06.2015 i za ten dzień zostało mi wypłacone 33,30 zł z PUP. Staż dostałam na 5 miesięcy, a więc trwał do 29.11.2015. Na każdy miesiąc oprócz lipca i listopada przypadały mi po 2 dni wolnego. W lipcu nie miałam nic, ponieważ tłumaczono mi to w ten sposób, że muszę przepracować pełen miesiąc aby mieć wolne, ale tym samym w listopadzie przysługiwać mi będzie 4 dni wolnego, a więc podsumowując 10 dni. Dziś przyszło mi wynagrodzenie za listopad w kwocie 770,82 zł. Każdego miesiąca była to kwota 851,63 zł. Jak liczone jest takie wynagrodzenie? Biję się z myślami, bo przecież przepracowałam pełen miesiąc bez tych 4 dni, które mi się należały a wynagrodzenie jest aż o tyle niższe...? Jak to możliwe? Na mój rozum od kwoty 851,63 zł powinno zostać mi odjęte te 33,30 zł ponieważ w listopadzie staż trwał od 01.11 do 29.11.. czyli kwota jaką wg. mnie powinnam dostać to 818,33 zł? Jeżeli moje myślenie jest błędne proszę o podpowiedź jak liczone jest takie wynagrodzenie. Pozdrawiam

Powrót