Staż z EFS

• Autor wątku Autor wątku stazystakEFS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stazystakEFS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!!

Mam jedno zasadnicze pytanie.

Dowiedziałam się ze za niepełny miesiąc odbywanie stażu z UE oblicza się tak:

988,40zł /30 dni * dni przepracowane w miesiącu

JRozpoczęłam staż w poniedziałek 3 lutego ( 1 i 2 to był weekend)
PUP obliczył to tak jakbym pracowała od 3 do 28 czyli 26 dni i zamiast 988zł dostałam 856.6zł. (988,40zł /30 dni *26 )Czy to w ogóle jest prawidłowe, aby odcięli mi pieniądze za weekend w którym i tak bym nie pracowała?

Czy ktoś się w ogóle spotkał z czymś takim?

Kosssz napisał:
Rozpoczęłam staż w poniedziałek 3 lutego ( 1 i 2 to był weekend). PUP obliczył to tak jakbym pracowała od 3 do 28 czyli 26 dni...
No bo tak pracowałaś. Skąd te pretensje?
stazystakEFS napisał:
Czy to w ogóle jest prawidłowe, aby odcięli mi pieniądze za weekend w którym i tak bym nie pracowała?
Czy ktoś się w ogóle spotkał z czymś takim?
Wszystko jest jak najbardziej prawidłowo i zgodnie z prawem. Skoro rozpoczęłaś staż od 3 lutego, to w umowie pracodawcy z PUP jest wskazana ta data jako początek stażu, a więc od 3-go, a nie wcześniej. Nie ma absolutnie podstawy, aby wypłacono ci stypendium za okres przed 3 lutego niezależnie czy byłyby to dni robocze czy wolne. Nie bądź pazerna.

Ostatnia edycja:
Pazerna? Miło.
Proszę nie odpowiadaj jeśli nie zrozumiałeś pytania do końca i nie oceniaj mnie.

Chodzi mi o to ze luty miał 28 dni a oni to obliczyli dzieląc na 30.

Czyli tak:
988,40zł /30 dni * 26 = 856,6zł

a luty miał 28 wiec powinno być tak

988,40zł /28dni * 26dni = 917,8

stazystakEFS napisał:
Pazerna? Miło.(...)nie odpowiadaj jeśli nie zrozumiałeś pytania do końca
No właśnie zrozumiaŁAM... i tłumaczę Ci, że się mylisz.
stazystakEFS napisał:
a luty miał 28 wiec powinno być tak
988,40zł /28dni * 26dni = 917,8
Nic nie powinno być.
Nie upieraj się, bo nie masz racji. Stypendium wypłacono ci tak jak należało, czyli za 26 dni lutego podczas, których realizowałaś staż (3-28 luty 2014)... zgodnie z wzorem : 988,40/30 dni x 26 dni = 856,61 zł.

Oto podstawa prawna: "Stypendium za okres odbywania stażu (...) za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę(...) stypendium przez 30 i mnożąc przez liczbę dni kalendarzowych przypadających w okresie, za który świadczenie przysługuje." - § 5. 1. Rozporządzenia MPiPS z dnia 18 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowego trybu przyznawania zasiłku dla bezrobotnych, stypendium i dodatku aktywizacyjnego.
Gdzie tu jest mowa, że w lutym stypendium oblicza się inaczej?

Podsumowując: za miesiąc luty`2014 należy ci się stypendium w wysokości 856,61 zł.
I ani grosza więcej.

Ostatnia edycja:
Powrót