staż z EPS

• Autor wątku Autor wątku mariola159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariola159

Użytkownik
Odpowiedzi
211
Witam!!!!

Od 15 marca jestem na stażu, który współfinansowuje EFS. Staż mam do końca listopada. Dostaję 860,40 zł czyli brutto=netto, więc nie potrącają mi żadnych rzeczy, w tym podatku. W związku z tym mam pytanie odnośnie rozliczenia PIT w przyszłym roku. Jeżeli nie potrącają mi podatku, a dochód jaki będę miała za cały staż przekroczy kwotę wolną od podatku to czy będę sama musiała w przyszłym roku zapłacić podatek?

Ostatnia edycja:
Według obecnych interpretacji stypendium to jest zwolnione z opodatkowania, więc bez względu na jego wysokość podatku nie będzie.

Witam.., żeby nie zakładać nowego tematu, a pytanie mam związane z tematem..
Dziś otrzymałem stypendium tak samo jak "mariola159" czyli 860,40 brutto =netto w temacie przelewu zostało dopisane "Pod:0.00; Skł.zdr:0.00" podatek rozumiem...a składki zdrowotne? co tracę nie płacąc tych składek..?

kolejne pytanie, czy jestem jakoś ubezpieczony będąc na stażu?

i jeszcze jedno, dlaczego podczas zapisywania się na staż i podpisywania umowy z urzędem Pani poprosiła żebym wybrał OFE.. hmm skoro nie płacę żadnych składek to co mi z tego że jestem w OFE..
w końcu to też głupie bo nie zbieram na emeryturę nic , a myślałem że tak będzie skoro miałem wybrać OFE i następne pytanie nasuwa mi się, czy Staż liczy się jakoś do lat pracy?

Dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam.

Z tego co wiem to staż wlicza się do lat pracy. A z OFE też jestem ciekawa jak to jest. Być może UP opłaca za nas wszystkie składki, nie potrącając ich z naszego stypendium.

mariola159 napisał:
Z tego co wiem to staż wlicza się do lat pracy. A z OFE też jestem ciekawa jak to jest. Być może UP opłaca za nas wszystkie składki, nie potrącając ich z naszego stypendium.
hmm nie wiem czy dobrze myślę ale składki na te OFE itp to jakiś procent od tego co zarabiamy więc hmm to by jakoś tak nie pasowało..
z naszego brutto zabierają składkę a dają nam brutto...
to wygląda jakby zjeść ciastko i mieć ciastko :P

ps.
ktoś zna odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania;) byłbym wdzięczny ;)

Składka emerytalna, rentowa i wypadkowa są opłacane niezależnie od wypłacanej kwoty (pokrywa je urząd pracy - stąd kwoty tych składek nie wpływają na wysokość wypłacanego stypendium).
Skoro opłacane są składki emerytalne stąd obowiązek wyboru OFE.
Składka zdrowotna wynosi 0 zł bo stypendium jest zwolnione z podatku. Mimo to jesteście państwo ubezpieczeni zdrowotnie.
Okres pobierania stypendium wlicza się do okresów pracy wymaganych do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Okresu tego nie wlicza się jednak do:
1) okresów wymaganych do nabycia prawa i długości okresu pobierania zasiłku;
2) okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego;
3) stażu pracy określonego w odrębnych przepisach, wymaganego do wykonywania niektórych zawodów.

Czyli mam rozumieć że od kwoty 860 zł nic nikomu nie będę musiała płacić ? W UP panie nie bardzo potrafiły mi odpowiedzieć :/ Tyle że nie ma podatku a pozostałe składki UP płaci z "własnej kieszeni" ? i czy będę musiała im to zwrócić ?

ooopauluskaooo napisał:
Czyli mam rozumieć że od kwoty 860 zł nic nikomu nie będę musiała płacić ? W UP panie nie bardzo potrafiły mi odpowiedzieć :/ Tyle że nie ma podatku a pozostałe składki UP płaci z "własnej kieszeni" ? i czy będę musiała im to zwrócić ?

Pieniądze z EFS są nie opodatkowane, więc zadnego podatku nie będzię. A składki, które płaci za nas UP, n ie trzeba będzie im tego zwracac.

nawet na tym forum jest inna odpowiedź:
http://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne/110626-staz-z-urzedu-pracy-ofe.html

Zacząłem taki staż w kwietniu i dostawałem dokładnie 740,96 a z obliczeń wychodziło mi tak samo koło 860, czyli coś tam jednak nam potrącają!

Możesz oczywiście się nie zapisywać ale wtedy wylosują Cię sami. Masz jeszcze 10 dni, więc bez paniki dasz radę. Ja dzwonię jutro :)

Czy można po stażu z UP, pójść na staż finansowany z EFS?

Podbijam temat, bo nie mogę znaleść żadnych profesjonalnych informacji w sieci i stronie UP na temat staży z EFS, a z pytaniem się urzedniczki wolę poczekać, bo jak wszyscy wiemy,co urzednik to inna interpretacja przepisów itd.

Dzięki, ale po za twoją wypowiedzią, nie znalazłem tam nic mówi mówiacego, że staż z UP wyklucza staż z EFS. Sam też słyszałem, że ludzie po jedym stażu szli na drugi.. Nie moge nigdzie znaleść dokładnych wiadomosci o stażu EFS, zasady itd. a naprawde szukałem

Dariusz! napisał:
Źródło finansowania nie zmienia faktu, że jest to ten sam i odbywany na tych samych zasadach staż z ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
No to nie wiem, czego jeszcze chcesz więcej :)
Ale niech będzie...
Zgodnie z definicją stażu ma on na celu nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy
bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą. Podstawowy warunek skierowania na staż to ustalenie, czy w skutek jego odbycia bezrobotny będzie miał możliwość nabycia jakichś umiejętności praktycznych do wykonywania pracy, co oznacza, iż nie może on ich posiadać w momencie skierowania.
Kolejnym warunkiem jest to by osoba kwalifikowała się do jednej z grup określonych w art. 49 ustawy o promocji zatrudnienia (...) lub też spełniała warunek bycia absolwentem, o którym mowa w art. 53 ust. 2 tejże ustawy. Dodatkowo na staż mogą być kierowane osoby niepełnosprawne poszukujące pracy niepozostające w zatrudnieniu.
Okres stażu nie może jednorazowo być dłuższy niż 6 miesięcy, z wyjątkiem osób o których mowa w art. 49 pkt 1 i 53 ust. 2 ustawy - gdzie okres ten może wynosić maksymalnie 12 miesięcy.
Jedynym wymienionym wprost przypadkiem, co do możliwości ponownego skierowania na staż jest wyłączenie możliwości odbycia stażu u tego samego organizatora na tym samym stanowisku pracy, na którym wcześniej osoba odbywała staż, przygotowanie zawodowe w miejscu pracy lub przygotowanie zawodowe dorosłych.
Nie ma więc żadnego znaczenia czy staż był finansowany z Funduszu Pracy, Europejskiego Funduszu Społecznego, czy też z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

witam.zacząlem staz z efesu w lutym .pobierałem 740zł przez 3 miesiace.potem w maju miałem 840 na reke a teraz 890zł na reke. dlaczego na poczatku stazu unijnego pobierałem 740zł?? czy niedopatrzyli sie ze to staz unijny?? czy ten staz został zwolniony z podatku w maju dopiero i wszystko jest ok????prosze o szybka odpowiedz hm

Może jest tak jak mówisz że to zwolnienie podatkowe było dopiero w maju...
Jeżeli dostajesz przelewem na konto to w tytule przelewu powinno być napisane ile pobrali podatku.
a ja dziś też właśnie dostałem o 30 zł więcej... pewnie podnieśli kwotę zasiłku dla bezrobotnych.

Zwolnienie jest od 01.01.2010. Jeżeli pierwsze 3 miesiące były ze środków unijnych, to powinno być wyrównanie.

Witam i dziekuje za wczesniejsza odpowiedz. A mam jeszcze takie pytanie .czy jest mozliwe łaczenie stazy przez urząd pracy hm np ze przez pierwsze 3miesiace brałem 740 bo staz był finansowany z urzedu pracy a potem finansowała go unia i wzrosło na 840 a obecnie 890?? Cały staz ma trwac 10 miesiecy.

RE: staż z EFS

przez pierwsze 3 miesiące mi pobierali ten podatek a teraz już nie ;d a wiem ze to staż unijny bo nawet materiały unijne dostałem ;d. tylko dlaczego taka różnica w otrzymywaniu tego stypendium. a tobie wzrosło o 30zł bo była waloryzacja pierwszego czerwca;d, jak co roku podobno

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót