staż z PUP a urlop

• Autor wątku Autor wątku magjas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magjas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Za tydzień zaczynam staż z Urzędu Pracy. I mam takie pytanie: czy należy mi się jakiś urlop wypoczynkowy? Jeśli tak, to po jakim czasie i czy jest płatny?
Jak wygląda sprawa, kiedy studiuje (zaocznie), czy mogę mieć jakieś wolne na czas egzaminów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jeszcze pytanie o chorobowe, jak to wygląda na stażu. Np. jak nie przyjdę na staż niezapowiedzianie, ale na drugi dzień się usprawiedliwię, to co mi za to grozi?

Kiepskie podejście - na starcie myśleć o urlopach, wolnych i chorobowym - ale cóż.
Prawdopodobnie w urzędzie wszystkie informacje Pani podano - jeśli nie to proszę się upomnieć o stosowne informacje w urzędzie pracy.

Dziękuję za pomoc :/
Już się wszystkiego dowiedziałam.

To jakaś epidemia, nowy wirus :).
Młodzi ludzie, nie mający zielonego pojęcia o pracy, interesują się wyłącznie urlopem i chorobą. Widać nasze prawo pracy jest zbyt socjalistyczne. :)

Tak, bo to straszne, że chcę wiedzieć, czy przysługuje mi jakieś wolne. Zwłaszcza, że będę robić na pełny etat za 650 zł.
Najlepiej się naśmiewać z młodych ludzi, którzy chcą od czegoś zacząć...

magjas napisał:
Zwłaszcza, że będę robić na pełny etat za 650 zł.
Nie "robić", tylko uczyć się pracy.
Nikt się nie naśmiewa, ale żaden pracodawca nie zatrudni po stażu pracownika, który swoje pierwsze kroki w zakładzie rozpoczyna od pytania "kiedy otrzymam urlop", lub "czy mogę już zachorować".

I tak nie mam gwarancji zatrudnienia po tym stażu.

witam
a Ja mam takie pytanko zaczęłam staż od 1kwietnia jestem samotną matką wychowującą dwójkę dzieci moja córeczka ma wadę serca i bardzo cząsto choruję i niestety muszę brać na nią l4 chociaż mi to nie pasuję bo moja szefowa za bardzo nie jest z tego zadowolona i ostatnio wysłałam dziecko z gorączką do przedszkola no i dostałam opiernić od lekarki bo mogę dziecko doprowadzić do Sepsy.No i moje pytanie jest takie czy szefowa może mi z tego powodu zrobić jakieś kłopoty w PUP że biorę l4 i nie przychodzę na staż??czy mam się czym denerwować??

Mój chłopak po zdobyciu inżyniera poszedł na staż i otrzymuje 2 dni urlopu za każdy przepracowany miesiąc. Z chorobowym nie miał do czynienia ("na szczęście") także nie pomogę. Dodatkowo pracodawca dodał, że urlopy liczyć mu się będą na zasadzie jaka panuje w samym zakładzie.
Ps. Staż = przyuczenie do zawodu? Zależy chyba gdzie, bo na dzień dzisiejszy to on uczy innych, a nie inni jego. ;)

proszę o odpowiedz na moje pytanie widzę że dużo wie Pan Janusz m.proszę mi odpowiedzieć:)

Na stażu z PUP nie przysługuje urlop wypoczynkowy, a jedynie dwa dni wolne od pracy po przepracowaniu 30 dni. Stażysta nie jest pracownikiem w rozumieniu prawa pracy. Nie otrzymuje też wynagrodzenia tylko stypendium stażowe z PUP.
Co do zwolnień lekarskich, to należy je dostarczać do PUP, a kserokopię do zakładu pracy. Pracodawca może wystąpić do Starosty o rezygnację z danego stażysty z powodu jego ciągłej absencji.

aha czyli może coś takiego zrobić a czy wtedy będę musiała ponosić koszta tego stażu jeżeli pracodawca ze mnie zrezygnuję???

witam. Proszę o pomoc.
Moja sytuacja jest BARDZO dziwna :)
a więc postaram sie jak najkrócej :)
Staz zaczełam od 1 lutego , miał trwac do 31 lipca.
Ale w dniu wczorajszym córka włascicielki sklepu uwazająca sie za moją szefową złozyła wniosek w PUP o przerwanie mi stazu , powod?
Otóz dnia 21.04 doszlismy do wniosku ze konczymy wspolprace poniewaz nie mozemy sie dogadac w paru kwestiach, wiec wyzej wymieniona pseudo szefowa oznajmiła mi ze złozy wniosek do PUP. Ja dostałam zwolnienie od lekarza na dwa dni (22-23.04) o ktorym najpierw poinformowałam telefonicznie pseudo szefa(zięcia włascicielki sklepu) , nastepnie zaniosłam je do PUP ,a kserokopie do pseudo szefa wraz z wnioskiem o urlop 4 dniowy , poniewaz chciałam go wykorzystac przed koncem stazu.
Co sie dziś okazało pseudo szefowa złozyła wczoraj wniosek w PUP z podpisaną za mnie listą obecnosci i wnioskami o urlop na ktore nie wyraziła zgody nie informując mnie o tym i wpisała mi nieusprawiedliwiony dzien nieobecnosci na wczoraj.

Nie wiem jaki podała powod do zerwania stazu.
Ale chodzi mi o to czy mogła mi odmowic wykorzystania urlopu? Tymbardziej ze mam napisane w regulaminie (w umowie z PUP) ze pracodawca jest zobowiazany udzielic dni wolnych przed koncem stazu.
Podkresle ze w PUP powiedziano mi ze nie dostane stypendium za te dni od wczoraj do piatku :(

PROSZE O POMOC co mam robic?! z gory BARDZO dziekuje:)

Nie wnikając w inne sprawy, to prawo nie upoważnia stażysty do samowolnego udzielania sobie dni wolnych bez zgody pracodawcy.

Ale czy Pan przeczytał dokladnie moj post?
Ja sobie sama ich nie wziełam tylko na logike biorąc liczyłam ze szefostwo DA MI ZNAC ze wyrazaja/nie wyrazaj zgody na ten urlop !
A nie powiadomili mnie bo zrobili to po chamsku zeby miec powod do wpisania w wniosku o rezygnacje ! Bo innego powodu nie mieli .

Moje pytanie BRZMI nastepująco : Czy mogli odmowic mi urlopu skoro w regulaminie jest ze : Pracodawca zobowiązany jest do udzielenia dni wolnych przed ukonczeniem stazu. !

PROSZE o konkretną odpowiedz :(

Dni wolnych pracodawca udziela wyłącznie na wniosek osoby bezrobotnej. Bez takiego wniosku pracodawca nie ma obowiązku udzielania dni wolnych. Jeżeli jednak osoba bezrobotna złoży wniosek o udzielenie wolnego pracodawca ma obowiązek rozpatrzyć ten wniosek pozytywnie.
Wolnych dni się nie sumuje, tylko można je udzielić na wniosek osoby bezrobotnej po każdych 30 dniach stażu w liczbie 2 dni wolnych.

Wolne dni można sumować np po przepracowanych 3 miesiącach mam 6 dni urlopu.:)
Czy jeżeli byłem na stażu w 2009r, teraz jestem u drugiego pracodawcy to po zakończeniu stażu jak mnie zatrudni to może mi dać 80% minimalnej pensji?:mad: Liczy mi się ta praca jako moja pierwsza czy staż z ubieglego roku jest liczony jako pierwsza praca ?

Powrót