staż z UP a L4

• Autor wątku Autor wątku Vanzator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vanzator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie

Od najbliższego poniedziałku rozpoczynam 5-mies. Staż z UP.

Sprawa wygląda tak że 23 kwietnia zaplanowany mam zabieg operacyjny po którym czeka mnie 6-m rehabilitacja co się równa z półrocznym l4.

Wiem ze mogę liczyć na 100℅ stypendium nawet podczas l4
Ale czy UP lub pracodawca może w jakiś sposób przerwać lub rozwiązać ze mną umowę podczas trwania l4?

Vanzator napisał:
czy UP lub pracodawca może w jakiś sposób przerwać lub rozwiązać ze mną umowę podczas trwania l4?
W tej sytuacji jak najbardziej może. I z pewnością tak się też stanie, biorąc pod uwagę tak długą niezdolność do pracy.

Celem stażu jest nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą, czyli mówiąc zwięźlej "praktyczna nauka zawodu". I za tę naukę należy się stypendium, nie zaś za przebywanie na zwolnieniu lekarskim.

Zgodnie z § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu
." A raczej niemożliwym jest zrealizowanie programu stażu przewidzianego na 5 miesięcy przez 10 dni (13-22.04.2015), prawda? Więc naturalną konsekwencją nie realizowania programu stażu (w Twoim przypadku spowodowaną zwolnieniem lekarskim) jest jego przerwanie.

Spodziewaj się zatem, że na skutek Twojego długotrwałego zwolnienia lekarskiego PUP rozwiąże umowę o zorganizowanie stażu z pracodawcą, co dla Ciebie oznacza przerwanie stażu i pozbawienie prawa do stypendium.

Ostatnia edycja:
Powrót