Staż z UP - Wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku Adaa92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adaa92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć wszystkim - Mam pewien problem który nurtuje mnie od kilku dni...

Na koniec Stycznia zarejestrowałam się w UP, Pani podczas rejestracji wyznaczyła mi termin stawienia się w UP na 8 Marca, oczywiście udałam się tam, musiałam podpisać stos papierów, wypełniać jakieś głupie ankiety i tak dalej.

Podczas rejestracji w UP wpisałam w papierach że szukam pracy jako szwaczka ( zresztą taki mam zawód wyuczony i jest zgodny z tym co chciałabym robić na codzień) ku mojemu zdziwieniu Pani z UP nawet bez chwili zastanowienia, i zapytania - Wystawiła mi dwa pierwsze lepsze skierowania na staż jako księgowa gdzie zupełnie nie mam pojęcia w tym temacie, dla mnie to czarna magia... Czy jest jakiś sposób aby " grzecznie " odmówić podjęcia tego stażu w tym zupełnie nowym dla mnie zawodzie? Nie ukrywam żę naczytałam sie sporo negatywnych opini nt stażu żę zazwyczaj po prostu idzie się tam na 8h nie robiąc totalnie nic, albo pracuje się jak normalny pracownik na etat, a zapłata za taki staż to zaledwie 800 coś złotych za miesiąc co daje oszałamiające 6zł/h pracy... Nie ukrywam że nie podoba mi się ten aspekt, pracy za takie pieniądze - Gdzie dając głupi przykład, przy pracy na pakowaniu kosmetyków oferują 14zł/h...

Oczywiście ten urząd to tylko forma przejściowa do momentu jak nie znajdę normalnej pracy na etat. Wiem że już było kilka takich tematów, ale wolałam napisać go osobiście aby uzyskać jakiekolwiek rady.

Macie może jakieś swoje doświadczenia w tym temacie, jak " grzecznie " podziękować za taki staż? Obawiam się też tego że jeśli zrezygnuje z tego stażu zostane automatycznie skreślona z listy, albo pracownik z UP po złości da mi kolejne skierowania na staż w jeszcze gorszym dla mnie zawodzie aby się odegrać.

Powrót