Staż z UP

• Autor wątku Autor wątku Marcelin92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcelin92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam , jestem w trakcie 6 miesięcznego stażu z UP, dokładnie chodzę tam 2 miesiąc , jednak nie odpowiada mi zbytnio ten staż i chciałbym przerwać rozumiem z mojej winy.
Czy jedynymi konsekwencjami będzie usunięcie mnie z statusu bezrobotnego na 120dni?
Jedyne badania jakie robiłem to pobranie krwi.
Czy będę musiał zwrócić stypendium które dostałem za przepracowane 2 miesiące?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Z jakich środków finansowany jest staż? Unijnych czy krajowych?

Z tego co mi się wydaje to z Unijnych

Marcelin92 napisał:
Z tego co mi się wydaje to z Unijnych (...) Czy jedynymi konsekwencjami będzie usunięcie mnie z statusu bezrobotnego na 120dni?
Niekoniecznie. Czy dojazdy na staż masz refundowane przez PUP?
Marcelin92 napisał:
Jedyne badania jakie robiłem to pobranie krwi.
???? Ale u lekarza medycyny pracy? Zostało Ci wydane przez lmp zaświadczenie o zdolności do podjęcia stażu? Kto skierował i kto płacił za te badania?
Marcelin92 napisał:
Czy będę musiał zwrócić stypendium które dostałem za przepracowane 2 miesiące?
Tego nie wiem nie widząc dokumentów, które podpisałaś. Masz możliwość załączenia ich treści na forum (zdjęcie lub skan)? Jeśli tak, wcześniej zanonimizuj dane osobowe i nazwy własne.

-Nie miałem finansowanych dojazdów.
-Tak badania miałem u lekarza medycyny pracy,tak dostałem zaświadczenie o zdolności , na skierowaniu było Europejski Fundusz Społeczny.

Kto płacił za badania?
Marcelin92 napisał:
na skierowaniu było Europejski Fundusz Społeczny.
Ponawiam pytanie: czy masz możliwość załączenia podpisanego przez Ciebie dokumentu do wglądu? Informacja o współfinansowaniu w ramach EFS nic na razie nie znosi.

Ale ja nie mam tego dokumentu jest w Urzędzie Pracy , nie dali mi nic .

Trochę dziwne, że otrzymałaś egzemplarza dla siebie. Pozostaje Ci zatem w tej kwestii zapytać swój PUP. Bez wglądu w dokumenty nie jestem w stanie pomóc, bo to będzie co najwyżej zgadywanie.

A kto płacił za badania? PUP?

Ale ja nie mam pojęcia właśnie , dali mi tylko skierowanie na badanie z efs i tyle , wgl jakoś mało informacji mi przekazali..w sumie jeśli na skierowaniu było do konkretnego lekarza jakiego mam się udać, to pewnie pup płaci za badania

Zatem w przypadku przerwania stażu z własnej winy na pewno zostaniesz pozbawiona statusu bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni oraz zobowiązana do zwrotu kosztów badań lekarskich. Co do zwrotu stypendium, to... po prostu nie wiem. Nie czytałam dokumentów, które podpisałaś, więc nie będę tutaj zgadywać.

Realizacja projektów unijnych ma to do siebie, że uczestnik decydując się na udział w nim i z danej formy wsparcia (w Twoim przypadku stażu) musi mieć świadomość, że rezygnując zakłóca "ścieżkę", która została mu wytyczona, a rezygnacja z uczestnictwa ot tak niesie z. sobą konsekwencje... także finansowe. Dlatego urzędy pracy niejednokrotnie wprowadzają zobowiązania wobec uczestników projektu (bezrobotnych), że w przypadku przerwania udziału w projekcie bez ważnego powodu będzie trzeba pokryć koszty uczestnictwa w nim. Czy tak postąpił też Twój PUP, tego nie wiem. Jedyne co mogę doradzić, to wizyta w PUP i rozmowa na temat ewentualnych konsekwencji.
Na przyszłość warto czytać i pamiętać to co się podpisuje, a najlepiej jeszcze mieć egzemplarz każdego takiego dokumentu dla siebie.

Ostatnia edycja:
Aha rozumiem , dziękuję za cenne rady :)

Powrót