Staż z urzędu pracy a OFE

• Autor wątku Autor wątku realkibic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

realkibic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Kilka dni temu rozpocząłem staż z urzędu pracy i dzwonią do mnie z roznych OFE i namawiają do wybrania funduszu. Czy koniecznie muszę wybrać już teraz otwarty fundusz emerytalny ?

Podpinam się pod pytanie.
Z tego, co czytałam, dowiedziałam się, że najbliższe losowanie ofe odbędzie się w czerwcu, a wczesniej zus musi przysłać list z zawiadomieniem o losowaniu - wtedy można wybrać ofe, jakie się chce. Niestety spotkałam się z sprzecznymi informacjami co do ofe a stażu; niektórzy piszą, że od stypendium stażowego nie odlicza się tych wszystkich składek zus, więc ofe niepotrzebne. Proszę o weryfikację tych informacji.

Nie trzeba wybierać OFE. Nie dokonanie wyboru oznaczać będzie, iż zostanie on dla danej osoby wylosowany.
Komisja Nadzoru Finansowego
Od stypendium są opłacane składki emerytalne - dlatego można i należy przystąpić do ofe (ale nie koniecznie tego, które nęka telefonami stażystę zaraz po rozpoczęciu stażu).

jak to jest z tymi OFE

rozpoczęłam staż- nieświadomie przyszedł taki jeden i wcisnął mi kit, że niby jakąś karę zapłacę, w związku z tym, że nie wybrałam OFE, no i wcisnął mi Nordea- podpisałam umowę, wszystko fajnie--tyle, że w umowie jest mój błędny numer NIP, a informacja ta była poprawiana jedynie telefonicznie----czy mogę zażądać wglądu do egzemplarza umowy należącego do OFE i czy w związku z tym błędem, umowa ta nie jest ważna?

słyszałam, że mogę bezpłatnie przenieść się do innego OFE po okresie dwóch lat

obecnie, przerywam staż dwa miesiące przed jego zakończeniem, dostałam się na dzienne studia na kierunku lekarskim, toteż, aż przez 6 lat, w związku ze studiami mój fundusz będzie niejako "zamrożony" i pytanie, czy owe dwa lata ,po których mogę zmienić OFE miną w trakcie trwania moich studiów, czy dopiero po przepracowaniu dwóch lat tak fizycznie--czyli teraz już mam 7 miesięcy+ (6 lat wycięte z życiorysu) + 17 miesięcy pracy po zakończeniu studiów;;;;
czy może chodzi o dwa lata od podpisania umowy----w niej wszystko jest wyjątkowo niejasne dla mnie niestety.:(

Powrót