Staż z Urzędu Pracy, a zamknięte przedszkole podczas wakacji.

• Autor wątku Autor wątku kornelam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kornelam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, co w sytuacji gdy czas odbywania stażu z Urzędu Pracy w przedszkolu, zakrawa o wakacje i jest ono zamknięte przez dwa tygodnie? Czy stażysta tak jak nauczyciele wychowania przedszkolnego ma wolne? Jak wygląda ta sprawa?

Przede wszystkim: na jakim stanowisku stażysta odbywa staż?

Organizacja czasu pracy stażysty należy do organizatora stażu, zatem to on powinien Te dwa tygodnie przerwy przewidzieć i jasno określić to we wniosku do PUP.
Teraz organizator stażu musi to bezzwłocznie zgłosić do PUP podając dokładny termin przerwy (daty od... do...) oraz wskazać powód przerwy oraz wytłumaczenie dlaczego przerwa ta nie została od początku przewidziana przez organizatora (o ile tak było). Przerwa ta w mojej opinii będzie okresem bezpłatnym, ponieważ stypendium z tytułu odbywania stażu przysługuje za jego odbywanie. Ewentualnie w przypadku choroby stażysty za okres niezdolności do pracy, ale nie za okres tzw. przestoju.

W mojej ocenie sprawa od początku zaniedbana przez organizatora stażu (przerwa wakacyjna dla zarządzającego przedszkolem to chyba nie jest odkrycie... i nie jest to coś, czego nie można było przewidzieć wnioskując o miejsce stażu, a tym bardziej już podpisując umowę, kiedy okres stażu musiał być znany), ale jak najbardziej do rozstrzygnięcia... tyle, że będzie to okres niepłatny.

Ostatnia edycja:
Stanowisko - pomoc wychowawcy przedszkola.

Dwa tygodnie, a co jeśli np. kancelaria prawna zamknięta jest przez cały okres wakacyjny? Moja pracodawczyni podczas wypisywania dokumentów nagle przypomniała sobie, że przecież oni w wakacje nie pracują. Czy w takim wypadku czas stazu wydłuzy się o te dwa miesiące? Czy może z 6 miesięcy ''zrobią się,, 4?

nortonka napisał:
Czy w takim wypadku czas stazu wydłuzy się o te dwa miesiące? Czy może z 6 miesięcy ''zrobią się,, 4?
Zarówno wyjście pierwsze jak i drugie jest prawdopodobne, ale nie jest problem do rozstrzygnięcia na forum. W tej sprawie wypowiedzieć musi się konkretny PUP, ponieważ np. wydłużenie okresu trwania stażu może zależeć od źródła finansowania stażu (konkretnego funduszu) lub też okresu trwania programu. Z jakich środków finansowany jest Twój staż i do kiedy aktualnie go odbywasz?

Pomijając oczywiście fakt, że tłumaczenie organizatora stażu jest niepoważne i wręcz żenujące oraz świadczy o rażącym zaniedbaniu z jego strony i lekceważącym podejściu do postanowień umowy, obecna sytuacja może jak najbardziej stanowić podstawę do przedłużenia stażu o 2 miesiące nieobecności, przy czym te 2 wakacyjne miesiące będą na pewno niepłatne. Ale tutaj wiążąca jest opinia konkretnego PUP.

Kosssz napisał:
Z jakich środków finansowany jest Twój staż i do kiedy aktualnie go odbywasz?
Stażu jeszcze nie rozpoczęłam i wiem tylko, że jest to bon stażowy, nie wiem z jakich środków jest finansowany. Raczej nie z tych europejskich jeśli o to chodzi.

Kosssz napisał:
Pomijając oczywiście fakt, że tłumaczenie organizatora stażu jest niepoważne i wręcz żenujące oraz świadczy o rażącym zaniedbaniu z jego strony i lekceważącym podejściu do postanowień umowy...
Zgadzam się. W dodatku, z tego co mi wiadomo, ona poinformuje (o ile w ogóle) PUP o tej sytuacji dopiero podczas podpisywania umowy.

nortonka napisał:
W dodatku, z tego co mi wiadomo, ona poinformuje (o ile w ogóle) PUP o tej sytuacji dopiero podczas podpisywania umowy.
Tak, ale nie przy podpisywaniu umowy, tylko teraz. Nie wolno zwlekać, bo być może trzeba będzie w związku z tym wprowadzić odpowiednie zapisy w umowie. I radzę tego dopilnować też na własną rękę... bo jeśli pracodawca za chwilę "zapomni" to zgłosić, a PUP będzie wypłacał stypendium, to grozi Ci zwrot stypendium.
Weź także pod uwagę, że PUP wcale nie musi wyrazić zgodę na przerwy w stażu i w ogóle odstąpić od jego zorganizowania, więc im szybciej PUP się dowie tym lepiej.

Powrót