Staż z urzędu pracy ( pilne)

• Autor wątku Autor wątku milena240793
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milena240793

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam ważne pytania odnośnie stażu z UP.
Czy stażysta może pozostawać sam w miejscu pracy?
Czy stażysta może podpisywać faktury swoim nazwiskiem, odbierać oraz wypłacać gotówkę za odebrany towar?
Czy jeśli stażysta bierze tzw "dni wolne" (2 dni wolnego za przepracowane 30 dni) musi się tłumaczyć po co są mu potrzebne?

Otóż mam teraz taką dość dziwną sytuację z moim pracodawcą... Jestem na stażu jak każdy się domyśla i uzgodniłam ze swoim pracodawcą że X dnia potrzebuję wolne bo mam ważną sprawę do załatwienia.(poinformowałam go o tym dwa tygodnie przed danym dniem wolnym) Na początku nie robił problemu, a teraz nagle mówi mi że nie da mi tego wolnego "bo to bo tamto". Więc tłumaczę mu że jestem świadkiem w sądzie i muszę się tam stawić. Jakoś się zgodził, ale teraz piszę mi że "prosi o przedstawienie dokumentów wezwania na sprawę".
I TERAZ WAŻNE PYTANIE , CZY ON MA DO TEGO PRAWO? ŻEBY SPRAWDZAĆ MOJE TAK NAPRAWDĘ PRYWATNE DOKUMENTY? Bo dla mnie to jest nienormalne.

DZIĘKUJĘ ZA WSZELKĄ POMOC!

Organizator stażu jest zobowiązany do udzielenia dnia wolnego na wniosek stażysty. A więc nie trzeba się tłumaczyć, ani pytać o zgodę.

Na te wszystkie pytania odpowiedź znajduje się w pouczenie wydanym przez PUP przed podjęciem stążu.

Stażysta powinien wykonywać czynności pod nadzorem opiekuna, dlatego nie powinien zostawać sam w pracy. Co do faktur to nie ma przeszkód na podpisywanie faktur i wydawanie pieniędzy, jednak stażysta nie odpowiada materialnie za popełnione błędy więc to organizator stażu ponosi ryzyko pomyłki stażysty.

Odnośnie dni wolnych to przysługują 2 za każde 30 dni przepracowane. Najpierw muszą zostać nabyte te dni, czyli po 30 dniach 2 dni, po 60 kolejne 2 itd.
Decyzje w tych kwestiach podejmuje PUP bo stażysta podlega pod Urząd, nie wiąże go żadna umowa z pracodawcą. I wszelkie kwestie należy załatwiać w swoim PUP jeżeli nie można się w prostych sprawach dogadać z organizatorem.
Jednak tutaj masz obowiązkowe stawiennictwo w sądzie, a więc należy podczas wizyty w sądzie wziąć pieczatkę na stawiennictwie i wraz z kserem wezwania dostarczyć do PUP. Ten dzień nie powinien być brany pod uwagę jako dzień wolny.

Powrót