staż z urzędu pracy- wypłata

• Autor wątku Autor wątku piotrpiotr1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrpiotr1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam wszystkich mam pytanie odnośnie wypłacania stypendium z urzędu pracy... Problem jest taki że na umowie piszę że kwota stypendium wynosi 988,40zł brutto za miesiąc czyli na rękę około 855zł z groszem, a dziś odebrałem wypłatę (pierwszą) i otrzymałem 775,50zł na rękę bo niby przepracowałem 27 dni, a pracuję ( na stażu) od 05.05.2014- 13.06.2014 i 13.04.2014 (dziś wypłata) czyli pracowałem półtora miesiąca... ktoś mi to wytłumaczy?

27 dni to okres pracy w maju, a wypłata pewnie była za miesiąc maj.

no dobra a te 2 tygodnie to do czego się liczą?
za darmo robiłem?
przez te półtora miesiąca wyszło mi równe 30 dni roboczych przepracowanych

wypłata 13.06.2014 a nie 13.04.2014 pomyliło mi się

piotrpiotr1994 napisał:
no dobra a te 2 tygodnie to do czego się liczą?
za darmo robiłem?
przez te półtora miesiąca wyszło mi równe 30 dni roboczych przepracowanych
Lista obecności stanowiąca podstawę do wypłaty, która trafiła do PUP była za maj, prawda? :roll:
Za czerwiec dostaniesz stypendium dopiero w lipcu na podstawie czerwcowej listy obecności. Stypendium zawsze wypłacane jest za miesiąc kalendarzowy, a w przypadku niepełnego miesiąca pracy, proporcjonalnie do dni odbytego stażu.
Czekaj cierpliwie na pieniądze w lipcu.

Ostatnia edycja:
ok dzięki za dopowiedz pozdrawiam

a chciał się spytać jeszcze czy od kwoty stypendium mogą odprowadzać podatek? bo na nie których stronach piszą że ta kwota nie jest opodatkowana a na niektórych odwrotnie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
piotrpiotr1994 napisał:
czy od kwoty stypendium mogą odprowadzać podatek?
Z jakich środków finansowany jest staż? Czy jest on współfinansowany ze środkówUE?

nie wiem, a gdzie mogę to sprawdzić?

Masz na swoich dokumentach logo UE i POKL? Poza tym jeśli staż jest współfinansowany ze środków UE, to w tych samych dokumentach musisz mieć taką informację. Przeczytaj dokładnie to co otrzymałeś i podpisałeś w PUP. Albo zadzwoń do PUP i wtedy się dowiesz.

tak sprawdziłem i staż jest współfinansowany ze środków UE

piotrpiotr1994 napisał:
czy od kwoty stypendium mogą odprowadzać podatek?
piotrpiotr1994 napisał:
tak sprawdziłem i staż jest współfinansowany ze środków UE
piotrpiotr1994 napisał:
kwota stypendium wynosi 988,40zł brutto za miesiąc czyli na rękę około 855zł z groszem, a dziś odebrałem wypłatę (pierwszą) i otrzymałem 775,50zł na rękę
Jesteś pewien, że staż jest współfinansowany ze środków UE? Jeśli by tak było za 27 dni stażu powinieneś otrzymać około 889 zł "do ręki".
Kwota, która została Ci wypłacona, tj. 775,50zł wskazuje, że została jednak potrącona zaliczka na podatek dochodowy, czyli stypendium nie jest opłacane ze środków unijnych a krajowych.
Najlepiej zorientuj się w swoim PUP.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Jesteś pewien, że staż jest współfinansowany ze środków UE? Jeśli by tak było za 27 dni stażu powinieneś otrzymać około 889 zł "do ręki".
Kwota, która została Ci wypłacona, tj. 775,50zł wskazuje, że została jednak potrącona zaliczka na podatek dochodowy, czyli stypendium nie jest opłacane ze środków unijnych a krajowych.
Najlepiej zorientuj się w swoim PUP.

tak było. dostałem 889zł, ale od tego odliczyli podatek i ,, na rękę dostałem 775,50zł.

piotrpiotr1994 napisał:
dostałem 889zł, ale od tego odliczyli podatek i ,, na rękę dostałem 775,50zł.
Zatem nie może to być staż współfinansowany ze środków UE :roll:
Od staży "unijnych" nie jest potrącany podatek...

Najwidoczniej niedokładnie sprawdziłeś...

Ostatnia edycja:
może tak : D dzięki za odpowiedz pozdrawiam :)

Powrót