Staż z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku Miszczuniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miszczuniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Jestem na stażu z urzędu pracy już od ponad tygodnia, staż mam mieć przez pół roku. Mam takie dwa pytania: po pierwsze - "opiekun" stażu dostał umowę z urzędu pracy a ja nie. Czy powinienem się zgłosić do urzędu? W końcu nie mam pojęcia na jakich warunkach pracuję i za jaką kwotę... Po drugie - jakim sposobem dostanę pieniądze za ten miesiąc skoro nie podawałem w urzędzie numeru konta ani nawet w ogóle nic na ten temat nie było wspominane? Z góry dzięki za odpowiedzi i przepraszam jeśli pytania się powtórzyły , szukałem długo coś podobnego ale nie znalazłem.

Miszczuniu napisał:
"opiekun" stażu dostał umowę z urzędu pracy a ja nie
Stażysta nie podpisuje umowy. Jedynie oświadczenie o skierowaniu na staż, w którym powinny być określone podstawowe warunki odbywania stażu. Kiedy je podpisałeś?
Miszczuniu napisał:
Po drugie - jakim sposobem dostanę pieniądze za ten miesiąc skoro nie podawałem w urzędzie numeru konta ani nawet w ogóle nic na ten temat nie było wspominane?
Płatnikiem stypendium jest PUP, więc tam należy się zwrócić.

7 lub 8 kwietnia, w urzędzie pracy powiedzieli mi, że w umowie będzie zapisane że start stażu jest od 14 kwietnia i od wtedy właśnie zacząłem. Wiem że coś tam podpisywałem, ale nie za bardzo się temu przyglądałem gdyż pani w urzędzie bardzo mnie ponaglała - może tam faktycznie coś było napisane na ten temat...
No to cudownie, specjalnie trzeba będzie jechać do PUP, stracić dzień i te kilka złotych które mógłbym zarobić spędzając normalnie dzień w pracy...A w PUPie w ogóle do kogo należy się z tym zgłosić?

Przede wszystkim egzemplarz tego co podpisywałeś w PUP powinieneś otrzymać. Powinny być tam ujęte warunki odbywania stażu albo chociaż przywołanie podstaw prawnych.
Skąd mam wiedzieć do kogo masz się zwrócić w PUP? Zadzwoń i się dowiedz. Może nie będzie konieczności osobistej wizyty?

Powrót