staż z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku koniczynka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koniczynka23

Stały bywalec
Odpowiedzi
551
Czy osobie powyżej 27 roku życia taki przysługuje? Pytam, bo znajoma chodzi to UP pyta o staże te , które oferuje urząd. I praktycznie codziennie mówią jej , że decyzje rozpatrują, każą chodzić do swojego doradcy...tymczasem doradca mówi, że nic nie wie i każe chodzić do osób rozpatrujacych staże...ostatnio w środę powiedziano jej, że oferty staży będą na piątek. Tymczasem mamy już poniedziałek ofert staży na stronie UP jak nie ma tak nie ma. Co ma to oznaczać?

Już nic nie rozumiem. Sama patrzę na oferty na centralna baza ofert pracy i widzę jedną dodaną 14 godz temu klika i błąd nie ma oferty!!! Tymczasem na stronie UP nie ma żadnych ofert staży! mam wrażenie , że ktoś mnie robi w bambuko. Jeszcze jak zadzwonię i dowiem się, że jednak jest staż w urzędzie skarbowym to szlag mnie trafi... bo pewnio juz za pozno na skierowanie.

koniczynka23 napisał:
patrzę na oferty na centralna baza ofert pracy i widzę jedną dodaną 14 godz temu klika i błąd nie ma oferty!!! Tymczasem na stronie UP nie ma żadnych ofert staży!
Podaj link do strony PUP.

Ostatnia edycja:
Dzwoniąc do informacji o staże... pytam o staż, kierują mnie do pośrednika mojego, a jak dzwonię do niego i pytam o staż czy miejsce, on nie wie kieruje mnie do nich, paranoja.

Ten link kieruje na oferty z centralnej bazy ofert pracy http://pl.indeed.com/praca?q=&l=Wadowice,+małopolskie&rs=1&fromage=last

chodzi mi o tę technik prac biurowych

nie rozumiem czemu ta ofertay dodana 14g temu już nie istnieje... nieaktualna? może, ale jakim sposobem je czytać jak znikają w szybkim tempie

Ostatnia edycja:
Dystrybucją ofert (pracy czy stażu), a zwłaszcza wydawaniem skierowań do pracodawców zajmują się tylko pośrednicy pracy. I z nimi trzeba być w kontakcie STAŁYM w przypadku chęci podjęcia np. stażu.
W "stażach" (dziale czy wydziale... jakkolwiek ta komórka organizacyjna nazywa się w Twoim PUP) praca polega na obsłudze pracodawców tj. przyjmowanie wniosków od pracodawców, analiza i rozpatrywanie wniosków, podpisywanie umów itp. Tam możesz co najwyżej uzyskać informację o najbliższym terminie rozpatrywania wniosków pracodawców, ale o pojawieniu się nowych ofert stażu trzeba pytać pośrednictwo pracy.
koniczynka23 napisał:
nie rozumiem czemu ta ofertay dodana 14g temu już nie istnieje... nieaktualna? może, ale jakim sposobem je czytać jak znikają w szybkim tempie
Może zdążyła się już zdezaktualizować. Chętnych do odbycia stażu jest aktualnie mnóstwo. Niejednokrotnie osoby potrafią czekać na oferty jeszcze przed otwarciem urzędu, więc nic dziwnego, że tego samego dnia oferta jest już nieaktualna, bo pracodawca ma z kogo wybierać.
Czy Twój PUP zamieszcza oferty stażu na swojej stronie internetowej?

Ostatnia edycja:
Nie wiem, mówią, że jak będą staże to pojawią się na stronie. Ja nic na ich stronie nie widzę, już więcej jak coś na centralna baza ofert pracy.

Nie rozumiem też jednego... Dziś mamy 5 marca, a oni mam wrażenie dopiero dziś 5 marca dają oferty na stronie up z wczoraj 4 marca... Czyli analogicznie jutro dadzą z dziś...Czy to nie powinno być dawane w ten sam dzień?

koniczynka23 napisał:
Dziś mamy 5 marca, a oni mam wrażenie dopiero dziś 5 marca dają oferty na stronie up z wczoraj 4 marca...
Ale kto oni? Podaj link do strony, po której się poruszasz, bo nie wiem czy chodzi teraz o CBOP czy też stronę Twojego PUP.
koniczynka23 napisał:
Czy to nie powinno być dawane w ten sam dzień?
Zależy na jakiej stronie szukasz... ale przepraszam, co Ci da, że przejrzysz je w internecie? Szczegółów i tak się z nich nie dowiesz, a skierowania do pracodawcy zdalnie nie otrzymasz. Aby skorzystać z oferty stażu musisz zgłosić się do PUP osobiście, a w obecnej sytuacji kiedy na jedno miejsce stażu jest kilkudziesięciu chętnych, to nie ma co czekać w domu, aż na stronie pojawią się albo nie pojawią oferty. W przypadku chęci skorzystania z ofert stażu polecam wizyty osobiste w PUP.

Być może Twój PUP nie posiada aktualnie wolnych miejsc stażu? Tzn. wnioski pracodawców zostały rozpatrzone, ale zawierają już konkretną kandydaturę innej osoby bezrobotnej, a wtedy oferty stażu nie są upubliczniane.

Ostatnia edycja:
Witam ! Moja sytuacja wygląda następująco... mam 21 lat i posiadam rente rodzinna w wysokosci 1213,26... pobieram ją tylko ja... mam szanse odbycia stazu w aptece(wiadomo najlepiej z urzedu pracy) czy istnieje taka mozliwosc ??

Niestety, dopóki otrzymujesz rentę rodzinną, której wysokość brutto przekracza połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę (w 2015 to 1750zł), nie możesz uzyskać statusu bezrobotnego, co automatycznie wyklucza skierowanie na staż.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz :)

Osoby pobierające rentę rodzinną przekraczającą połowę minimalnego wynagrodzenia (875 zł) nie mogą zarejestrować się w urzędzie pracy ze statusem osoby bezrobotnej (warunki uzyskania statusu osoby bezrobotnej). W związku z czym nie ma również możliwości odbycia stażu w ramach skierowania z urzędu pracy.

Powrót