Staż z Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku bzyk93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bzyk93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
W listopadzie podjęłam prace na umowie o dzieło (4dni), w czerwcu dostałam bon stażowy z Urzędu Pracy i go odbyłam przez okres 6 miesięcy. Dostałam wezwanie na spotaknie do UP na którym Pani mi wyjaśniła, że przez pracę którą podjęłam nie spełniłam warunków do dostania stypendium i muszę oddać całą kwotę, którą zarobiłam przez okres 6 miesięcy.
Co w takiej sytuacji zrobić? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam :)

bzyk93 napisał:
Witam.
W listopadzie podjęłam prace na umowie o dzieło (4dni), w czerwcu dostałam bon stażowy z Urzędu Pracy i go odbyłam przez okres 6 miesięcy. Dostałam wezwanie na spotaknie do UP na którym Pani mi wyjaśniła, że przez pracę którą podjęłam nie spełniłam warunków do dostania stypendium i muszę oddać całą kwotę, którą zarobiłam przez okres 6 miesięcy.
Co w takiej sytuacji zrobić? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam :)

Czy zgłosiłaś w PUP że podłęłaś pracę w ramach umowy zlecenia?

Nie pamiętam, bo to było 2 lata temu, ale Pani w PUP mi powiedziała, że w dniu podjęcia pracy (24.11.14) byłam się podpisać O.o I z tego co pamiętam to mówiłam, że podejmuje prace na umowe zlecenie.

Czy w takim razie otrzymałaś decyzję o wyrejestrowaniu z powodu podjęcia pracy 24.11.2014?

nie ;/ bynajmniej nie moge znalezc tego listu

To,że mowiłas urzędniczce o podjęciu pracy znaczy nic. Powinnaś się w ciągu 7 dni od podjęcia pracy wyrejestrowac (znaczy wypelnic jakiś formularz i go dostarczyć). Nie zrobiłaś tego i stąd te kłopoty

Zaniedbanie z Pani strony zgłoszenia do PUP faktu świadczącego o utracie statusu bezrobotnego, skutkuje zasądzeniem przez PUP zwrotu wypłaconego później świadczenia pieniężnego (stypendium).
Od 24.11.2014 utraciła Pani status bezrobotnego, zatem skierowanie na staż oraz wypłata z tego tytułu stypendium nastąpiło nieprawnie.
W tej sytuacji nie widzę podstaw do zaniechania zwrotu. Niestety, należy ponieść konsekwencje swoich czynów.

Ostatnia edycja:
Witam :)

Doczytalam i w umowie stazowej mam warunek bycia bezrobotna na okres 6 miesiecy a nie roku czasu wiec nie wiem o co chodzi w takim razie, bo spelnilam warunek

W momencie rozpoczęcia wykonywania umowy o dzieło (24 listopada 2014 r.) utraciłaś status osoby bezrobotnej.
Zakładam, ze po zakończeniu wykonywania UoD nie dokonałaś ponownej rejestracji w PUP?
Jeśli tak to nie spełniłaś zawartego w umowie stażowej warunku. W momencie podjęcia stażu (listopad 2015) od ok. roku nie byłaś już zarejestrowana jako osoba bezrobotna.

Ok ale fizycznie bylam. Czy jest sens pisac odwolanie ?

Powrót