staz z warunkiem zatrudnienia

• Autor wątku Autor wątku Barbara266
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barbara266

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie dotyczace stazu dla dorosłych,moja sytuacja jest nastpujaca mam 26 lat 2 lata temu ukonczyłam studia, nie podejmowałam zadnego zatrudnienia poniewaz wychowywałam dziecko! w lipcu tego roku zarejestrowałam sie w biurze pracy w celu odbycia stazu! staz znalazłam sobie sama , pracodawca skierował do PUP wniosek o przyjecie mnie na staz, Dyrektor zgodzi sie na staz z warunkiem zatrudnienia mnie po odbyciu stazu...dodam ze Dyrektor decyduje kto na jakich warunkach odbywa staz ......czy jest do zgodne z przepisami prawa czy mam szanse odwałania sie od takiej decyzji ..jak ktos mnie zatrudni nie widzac mnie na oczy.. co robic

Tak Dyrektor decyduje o zawarciu lub nie zawarciu umowy o staż, w tym może decydować o warunkach tej umowy. Takie działanie nie podlega odwołaniu.
Na marginesie postępowanie Dyrektora urzędu pracy jest tutaj jak najbardziej słuszne. Warunkiem stażu jest bowiem zatrudnienie po jego zakończeniu. Okres stażu powinien posłużyć temu, by pracodawca odpowiednio i za darmo przygotował sobie przyszłego pracownika.

w ubiegłym roku byłam na stażu z urzędu pracy, aby dostać się na staż mój pracodawca musiał napisać, że jeśli będą takie możliwości, zatrudni mnie po ukończeniu przeze mnie stażu. napisał to aby UP zezwolili na staż, lecz mnie pracodawca poinformował, że na razie nie zamierza zatrudniać nowych pracowników i prawdopodobnie nie zatrudni mnie po stażu z braku takich możliwości.

myślę, że nie masz się czego bać, gdybyś po ukończeniu stażu nie chciał pracować tam gdzie staż odbywałaś, porozmawiaj z pracownikami z urzędu pracy, o tym dlaczego nie chcesz tam pracować, jeśli będziesz miał odpowiednie uzasadnienie myślę, że nikt do pracy Cię nie zmusi. tym bardziej jeśli okaże się, że pracodawca był z Tobą nie fair i na przykład kazał Ci wykonywać inne prace niż te które zgłosił w programie stażu do urzędu pracy. ja miałam mniej więcej taką właśnie sytuację.

ale może się okazać, że staż będzie odpowiedni, z pracodawcą będziesz umiała się dogadać i sama będzie chciała by Cię zatrudnił.

rozumiem, że w ogóle chciałabyś podjąć pracę, tyle, że taką, która będzie dla Ciebie odpowiednia. nie masz chyba zamiaru, po odbyciu stażu, wisieć zarejestrowana w pup -ie ;> i tracić czas?
;>

pozdrawiam

Powrót