Staż zagraniczny na stanowisku technika farmaceutycznego

• Autor wątku Autor wątku Barb1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barb1111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, czy ktoś może orientuje się, czy po ukończeniu studium farmaceutycznego w Polsce i uzyskaniu dyplomu technika farmaceutycznego, możliwe jest odbycie obowiązkowego 2-letniego stażu w aptece za granicą, np. w Niemczech lub w Anglii,chodzi o to żeby był uznany w Polsce. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację w tej sprawie. Pozdrawiam

Jest to dla mnie ważne, ponieważ muszę wyjechać za granicę, a nie chcę, żeby mi przepadły zdobyte umiejętności zawodowe. Zresztą za granicą potrzebują techników a w Polsce trudno dostać się na staż. Szczególnie w zaawansowanym wieku. Tutaj chcą głównie ludzi po stażu i młodych.Pytalam w urzędzie w Niemczech i zgodziliby się, jeśli będzie to uznane w Polsce. Kazali mi zapytać w szkole, którą kończyłam, ale dyrekcja nic nie wie na ten temat. Podali mi tylko informację, że aby tam pracować należy się starać o nostryfikację. A ja przecież jeszcze muszę zrobić staż, aby mieć prawo starać się o nostryfikację. A przecież dyplom mam także w języku angielskim i miał być europejski.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możliwość uznania polskiego dyplomu za granicą, zależy od obowiązujących w danym kraju przepisów o uznawalności wykształcenia. Wyjątek stanowią państwa związane z Polską umowami dwustronnymi – w takim przypadku uznanie dyplomu następuje na zasadach określonych w umowie.

Poza możliwością uznania samego dyplomu istnieje także możliwość uznania za granicą kwalifikacji do wykonywania konkretnego zawodu. Możliwość ta ograniczona jest jednak do krajów członkowskich UE, EOG i Konfederacji Szwajcarskiej oraz do zawodów określonych w tych krajach jako tzw. zawody regulowane. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie: http://www.nauka.gov.pl/uznawanie-kwalifikacji-zawodowych/.

Jeśli poszukujesz informacji na temat możliwości uznania polskiego dyplomu, skontaktuj się z ośrodkiem ENIC-NARIC w wybranym kraju (adresy znajdziesz na stronie: http://www.enic-naric.net). W przypadku państw, w których takich ośrodków nie ma, warto jest skontaktować się z ich placówkami dyplomatycznymi lub z instytucjami nadzorującymi w tych krajach edukację na danym poziomie.

Pamiętaj: decyzja o uznaniu dyplomu obowiązuje jedynie w tym kraju, w którym była wydana

Powrót