Staż zbyt mała wypłata

• Autor wątku Autor wątku jherek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jherek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zacząłem staz od 03 lutego 2015r. Umowa mówi, że mam mieć wypłacane wynagrodzenie w wysokości 997,40 zł mięsiecznie, a dzisiaj przyszło wynagrodzenie tyle że było to 750 zł co jest zresztą kasy?? Liste obecności zaniosłem 3 marca br. do PUPu.

A nie jest to brutto w umowie, netto na koncie?

nie wiem w sumie.

na umowie jest:

Decyzja

Na podstawie art. 9 ust. 1 pkt 14 lit. b, art. 53 ust. 1, 1a, 2, 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy(tekst jednolity Dz.U z 2013r. poz. 674 z późn. zm.) oraz art. 104 Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jedn. Dz.U. z 2013r. poz. 267 z późn. zm.)

orzekam o:

przyznani Panu prawa do stypendium w wysokości 997,40 zł miesiecznie, w okresie odbywania stażu, od dnia 03.02.2015r

Stypendium będzie podlegać waloryzacji na zasadach określonych w ww. ustawie.

W decyzji PUP podawana jest kwota brutto, także odliczyć należy np. zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych. Poza tym w marcu stypendium dostałaś tylko za 26 dni (3-28.02), a nie za cały miesiąc.

tak wiem, ale aż tyle by wzięło?? ile wynosi procent na te podatki, jakiś link do stronki czy cos, to sobie oblicze

Kwota stypendium za pełny miesiąc kalendarzowy wynosi brutto 997,40 zł, od tego należy odliczyć zaliczkę na podatek dochodowy (ok. 56 zł) oraz składki na ubezpieczenie społeczne (ok. 89 zł), zatem netto wychodzi około 850 zł.
W przypadku odbywania stażu przez pełny miesiąc kalendarzowy kwota stypendium zawsze jest taka sama, niezależnie czy miesiąc ma 30, 31, 28 czy 29 dni. W tym natomiast przypadku nie było pełnego miesiąca, stypendium musiało zostać naliczone proporcjonalnie do przepracowanego okresu, czyli 26 dni.
Wtedy stypendium nalicza się dzieląc kwotę stypendium przez 30 dni (niezależnie ile dany miesiąc ma dni) i mnożąc wynik przez liczbę dni kalendarzowych przypadających od chwili nabycia prawa do stypendium.
Czyli: 997,40/30 dni x 26 dni (03-28.02) = 864,41 zł brutto. Pod odliczeniu zaliczki na podatek i składek wyjdzie te 750 zł.

Dzieki za wyjasnienie teraz juz rozumiem. Jszcze raz dzieki ;)

Powrót