Staż.Zerwanie umowy na wniosek pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku angelika1805
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelika1805

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem na stażu 5 miesięcznym. Staż kończy na początku sierpnia, a od września zaczynam prace w innym mieście ponieważ sie przeprowadzam. Nie ukrywałam tego przed pracodawca. Wczoraj zostałam pojnformowanan przez niego, ze zerwie umowe ale wypisze mi pozytywna opinie ponieważ chce mieć stażyste którego sobie wyszkoli i bedzie mógl go pozniej zatrudnic(pol etatu;praca bez mozliwosci rozwoju). Dowiedziałam sie,że pracodawca musi podac negatywna opinie żeby mieć powód do zerwania umowy np. źle wykonowane obowiązki itp...(nigdy nie dostawałam uwag takiego typu,że robie coś źle bądz nie tak). Pozatym po tych 5 miesiącach ja bez problemu mogę odmówić pracy w tym miejscu ponieważ zaczne prace gdzie indziej,musze tylko dostarczyć do urzedu pracy umowe o prace. Czy pracodawca może w sposób polubowny zerwać umowe, bez konsekwencji dla mnie ? Pracodawca twierdzi też,że zaraz po mnie dostanie następna stażystkę.

angelika1805 napisał:
Dowiedziałam sie,że pracodawca musi podac negatywna opinie żeby mieć powód do zerwania umowy np. źle wykonowane obowiązki itp...
A skąd taka informacja? Pracodawca ma prawo wystąpić o rozwiązanie umowy, zwłaszcza w sytuacji gdy głównym powodem organizacji w jego firmie stażu było wyszkolenie pracownika, a stażysta już w tej chwili wie, że takiej współpracy nie nawiąże. Trudno tutaj uzasadnić celowość "trzymania" cię na stażu.
angelika1805 napisał:
Czy pracodawca może w sposób polubowny zerwać umowe, bez konsekwencji dla mnie ?
O tym czy staż zostanie przerwany bez konsekwencji zdecyduje PUP w oparciu o wywiad z pracodawcą i stażystą.
angelika1805 napisał:
Pracodawca twierdzi też,że zaraz po mnie dostanie następna stażystkę.
Czy tak zaraz, to nie byłabym pewna. Najpierw musi zakończyć jedną sprawę, aby otrzymać kolejnego stażystę.
W mojej ocenie świadomość braku możliwości dalszej współpracy już na tym etapie stażu jest powodem zasadnym przerwania stażu.

Ostatnia edycja:
Gdybym nie przyznała sie, że nie chce byc zatrudniona po odbyciu stażu pewnie dokończyłabym go spokojnie. Rozmawialam z pania z urzedu pracy która zajmuje sie stazami i zerwanie umowy w oparciu o to,ze juz teraz wiem ,ze nie chce byc pozniej zatrudniona nie jest powodem do zerwania umowy. Biorac pod uwage to,ze w sierpniu zakonczylabym staz, a od września zaczynam prace w innym miejscu wszystko jest zgodne z zasadami. Nie jestem pewna czy pracodawca wziął sobie stażystę żeby go sobie wyszkolic bo stazysta nie ma obowiązku po stazu podejmowac pracy.

Zatem skoro w twoim PUP tak powiedziano, to się tego trzymaj. W końcu to twój PUP będzie badał sprawę i decydował.

Jak już wyżej napisałam moim zdaniem (przy założeniu, że pracodawca przyjął stażystę po to, aby został w firmie) nie widzę powodu, aby ten konkretny staż musiał być kontynuowany. Znalezienie pracy przez bezrobotnego w trakcie stażu jest dla pracodawcy ryzykiem, które powinien wliczyć organizując staż, ale w tym przypadku taka sytuacja nie ma miejsca, ponieważ prawdopodobnie staż odbywał się będzie do sierpnia. Pracodawca może mieć zatem zamkniętą drogę do przyuczania innego stażysty.
angelika1805 napisał:
Nie jestem pewna czy pracodawca wziął sobie stażystę żeby go sobie wyszkolic bo stazysta nie ma obowiązku po stazu podejmowac pracy.
Tu nie do końca się zgodzę. Stażysta jest osobą bezrobotną i jeśli zostanie mu zaproponowana odpowiednia praca, to nieuzasadniona odmowa skutkuje konsekwencjami w postaci pozbawienia statusu bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
Powrót