Staż

• Autor wątku Autor wątku Magdzia2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdzia2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!!!

Odbyłam staż ośmio miesięczny do 25 lat organizowany przez urząd pracy.
W styczniu 2007 roku założyłam działalność gospodarczą,chciała kupić kiosk
i pozyskać na ten cel pieniądze z Urzędu Pracy na dofinansowanie działalności.
Okazało się,że właściciel kiosku którym był Ruch.S.A. zaczął narzucać swoje warunki sprzedaży kiosku czyli towar miał być nabywany przez Ruch.S.A.
Zniechęcona zrezygnowałam z tego nie zawieszając działalności. Zarejestrowałam się w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna,znalazłam prace na czas nie określony po upływie terminu pracy ponownie zarejestrowałam się jako osoba bez pracy i bez prawa do zasiłku. Jak pojawiły się możliwości złożyłam podanie na staż i odbyłam go w terminie 16.06.2009\16.02.2010. Po odbyciu stażu ponownie zarejestrowałam się a wtedy urząd pracy dopatrzył się ,że mam działalność niezawieszoną i domaga się zwrotu ekwiwalentu za staż czyli ok.7tys.zł. Więc mam pytanie.
Czy urząd ma prawo tak postąpić?
Kto mi zapłaci za prace wykonaną(odbyty staż) zgodnie z umową?.
Mam wypis z ZUS-u i Urzędu Skarbowego ze mając działalność nie odprowadzałam składek do ZUS-u i nie wystawiałam faktur.Proszę o pomoc.

Pozdrawia Magdalena

Mało mogę pomóc, więc piszę tylko tyle co wiem

ZUS - racja po jego stronie, bo choć nie miałaś dochodów, to za czas prowadzenia działalności musiałaś odprowadzać składki (złodzieje, ale co poradzisz..)

Staż powinien zapłacić pracodawcy urząd pracy, a ten - Tobie, ale niewiem jak to wygląda w sytuacji kiedy masz własną DG.

ZUS jest po mojej stronie ponieważ działalność w ogóle niebyła rozpoczęta tak samo urząd skarbowy że nie wystawiłam ani jednej faktury czyli że nie miałam żadnego dochodu a to wskazuje na to tak jakby działalność nie istniała Tylko UP domaga się zwrotu około 7 tyś co dostałam jako ekwiwalent za staż. Przepracowałam 8mc i teraz mam te pieniądze oddać więc kto teraz mi za to zapłaci? czyżbym pracowała społecznie?

Powodem żądania zwrotu jest okoliczność, iż rejestrując się wprowadziła Pani w błąd urząd pracy poprzez zatajenie informacji o posiadaniu wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Osoba, która posiada taki wpis nie może nabyć statusu bezrobotnego, a więc nie powinna była Pani w ogóle być skierowana na staż. Świadczenia wypłacone osobie na podstawie nieprawdziwych jej oświadczeń lub w innym przypadku świadomego wprowadzenia w błąd urzędu pracy podlegają zwrotowi.
Na karcie rejestracyjnej, którą podpisała Pani w dniu rejestracji było oświadczenie, iż nie posiada Pani wpisu do ewidencji działalności gospodarczej (lub o podobnej treści).

Zgadzam się z panem Dariuszem. Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy mówi wyraźnie, iż osoba bezrobotna nie może posiadać wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Informacja ta zawarta jest również w karcie rejestracyjnej w formie oświadczenia, które pani musiała z pewnością podpisać. Wystarczyło w momencie wypełniania karty przeczytać informacje w niej zawarte a nie jedynie wypełniać puste pola. Widać podpisała pani dokument wcale go nie czytając przez co faktycznie wprowadziła pani urząd pracy w błąd. Tak jak już pisał pan Darek złożenie nieprawdziwego oświadczenia skutkować może koniecznością zwrotu stypendium stażowego, które pani otrzymała.

Czy jest jakakolwiek możliwość odwołania się lub umorzenia kary (zwrotu za staż) ze względy na to że zrobiłam to nieumyślnie? Nie oszukujmy się w urzędzie podają gotowe druki do przepisania.

Magdzia2 napisał:
Nie oszukujmy się w urzędzie podają gotowe druki do przepisania.
To nie zwalnia z obowiązku czytania tego, co się podpisuje - taka nauczka na całe życie.

Można zwrócić się o rozłożenie na raty lub umorzenie.

Powrót