staż

• Autor wątku Autor wątku sylwiana19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwiana19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam potrzebuje waszej pomocy.... jestem na stażu i dostaje rente po tacie wojskowym... powiedziano mi ze jezeli przekrocze brutto 563zł to automatycznie nie moge być na stażu i przestaje być osobą bezrobotną. ja wlaśnie dostaje tej renty rodzinne 567 zł z groszami. mimo tak małej róznicy mogę być dalej na stażu??podarowali by mi te 7 4 zł róznicy?? bardzo mi zależy na nim. to moja pierwsza praca. prosze o odpisanie. pozdrawiam wszystkich

Z chwilą nabycia renty w wysokości powyżej 1/2 minimalnego wynagrodzenia za pracę traci Pani status bezrobotnego, a tym samym nie może odbywać stażu (dla bezrobotnych). Ta kwota to brutto więc nie może Pani nabyć renty rodzinnej w wysokości wyższej niż 1/2 z 1126 zł (a więc 563 zł). Bez znaczenia jest czy kwotę tą przekroczy Pani o 1 gr czy 100 zł. Proszę natychmiast powiadomić urząd pracy o wysokości renty by nie narazić się na nieprzyjemności związane ze zwrotem pobranego świadczenia nienależnego.

mam równiez pytanie co do stazu sama wychowuje synka i mogłam podjąc staz cos mi sie obilo o uszy ze moge sie starac o pokrycie kosztów za przedszkole synka czy to prawda i czy urząd pracy to realizuje ?

Jest taka możliwość (art. 61 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy). Musi jednak o szczegóły pytać Pani w swoim urzędzie pracy, bo urząd może ale nie musi dokonywać takiej refundacji.

jestem na stażu w przedszkolu jako pomoc nauczyciela w moim zakresie oboa
wiązków była pomoc dzieciom podczas ubierania, pomoc przy karmieniu opieka na spacerach i wycieczkach uczestniczenie w zabawach itp związane z dziećmi no ale zdarzało się że bardzo często (codziennie) pozostawałam sama z dziećmi czasem nawet do 1h dzieci były same ze mną bez okpieki żadnego nauczyciela, który w tym czasie sobie robił przerwe na "pogaduszki" "papierosa" itp. musialam jeszcze podawać posiłki sprzątać po zajęciach (mimo tego że są woźne, które w tym czasie stały sobie pod oknem), natomiast teraz okazało się że podczas wakacji jest jeden oddział (23. dzieci) i wszystkie woźne idą na urlop a ja jako stażystka mam być pomocą do dzieci na całe 8h i w tym mam wysprzątać całe przedszkol i podawać posiłki czy może tak być że przez trzy tygodnie nie ma żadnej woźnej ani innej pomocy nauczyciela i pozostaje tylko stażystka nie mówiąc juz o tym że urlop moge wykorzystać nie wtedy kiedy ja chce a pozatym cały siepień jest bez dzieci i w tym czasie pozostaje mi też sprzątanie tylko woźne już wracają czy tak może być proszę o odpowiedź czy jako stażystka muszę sie na o godzić

Proszę zgłosić to, jak przebiega staż w urzędzie pracy.

Mam takie pytanie jestem na stazu z urzedu pracy zostalo mi dwa i pol miesiaca stazu czy mozna sie przenies na staz do innego pracodawcy?

Witam Serdecznie

Potrzebuje Pomocy.
Jestem Na Stażu w Sklepie Spożywczym.Do końca stażu zostały mi 2 miesiące.:(Na początku stażu zgodziłam się pracować w weekendy za co mi płaci i tak przez 4-miesiące.Ostatnio powiedziałam mu ,że nie mogę już pracować w weekendy ponieważ mam ważne sprawy rodzinne,które muszę pozałatwiać.Szef powiedział,że jeżeli nie będę pracowała u niego w weekendy to wystawi mi złą opinię na Koniec stażu.Nie wiem co robić czuje się uwięziona.A weekendy muszę mieć teraz naprawdę wolne:(
Proszę o Pomoc.

Łamiecie Państwo prawo. Pani nie wolno w trakcie posiadania statusu bezrobotnego "dorabiać" sobie w weekendy. Pracodawca zatrudnia na czarno.

Dariusz! napisał:
Łamiecie Państwo prawo. Pani nie wolno w trakcie posiadania statusu bezrobotnego "dorabiać" sobie w weekendy. Pracodawca zatrudnia na czarno.

Tak Ja już właśnie nie chcę pracować w weekendy i mu o tym powiedziałam.Tylko on powiedział,że wystawi mi złą opinię na Koniec stażu jeżeli nie będę dla niego pracowała właśnie w weekendy.I nie wiem co teraz robić:( On mnie traktuje jak Normalną pracownicę a nie jak Stażystkę.

Zmusza mnie do pracy w tej chwili.Co mam zrobić to sama już nie wiem.:(

Ostatnio powiedziałam mu,że nie mogę pracować w weekendy ponieważ mam ważne sprawy rodzinne.On powiedział,że jeżeli nie będę pracowała już u niego w weekendy to wystawi mi złą opinię na koniec stażu.Tak samo było kiedy Mu powiedziałam,że nie będzie mnie w sobotę przed Dniem zmarłych Też zaczął gadać jakieś dziwne rzeczy ,,Tylko spróbuj nie przyjść to zobaczysz '' .

Ciężko Pani pomóc, bo pracując w weekendy wplątała się Pani w "oszustwo" wynikające z nielegalnej pracy. Sprawa wygląda jednak tak, że proponowałbym uciekać stamtąd. "Złą opinią" proszę się nie przejmować bo może ją Pani wrzucić do kosza i tyle. O nieprawidłowościach należałoby powiadomić urząd pracy - jednak nie gwarantuję, że przy okazji nie "oberwie" się Pani.

taki mój staż ?!

od listopada jestem na stazu w sklepie spozywczym, w sklepie pracują dwie osoby na zmiane-(pracownik i włascicielka sklepu) czy jako stazysta musze przejąc za włascicielke sklepu jedną ze zmian i przebywac na niej sama?! (przy czym własciwie miec takie same obowiazki co pracownik) Wydaje mi sie ze staz jest głownie do nauki i pomocy a nie do zajecia miejsca pracownika....
lecz moge sie mylic....
prosze o odpowiedz.

do ani chodzi o staż jako pomoc nauczyciela w przedszkolu mój urząd pracy mówi że nie mogą mnie teraz przyjąć na staż bo będą wakacje i co ja tam będę robiła prosze o poradę czy mogę odbywać staż w wakacje przecież nauczyciele też chodzą do pracy w wakacje.

Jak twój urząd pracy mówi, że nie - to my go nie przekonamy.

Powrót