Staż

• Autor wątku Autor wątku KMWTW0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KMWTW0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem obecnie na stażu w pewnej firmie z UP i zdarza mi się popełniać błędy w czasie pracy (oczywiście nie cały czas). Nie znalazłem żadnej podstawy prawnej, aby mogli mnie wyrzucić z tego stażu za mylenie się (w końcu to staż), ale czy jest jakiś sposób, aby mogli mnie wyrzucić za "rażące pomyłki" w czasie wykonywania zadań? Faktycznie, zdarza mi się mylić w czasie pracy, ale jestem sumienny, nie spóźniam się, wykonuje tę prace na 100% ale wiem, że "pracodawcy" nie podobają się moje pomyłki, które w tej branży są dość kosztowne.

No wiesz trudno nam będzie ocenić na odległość skalę twoich pomyłek nie wiedząc ani na jakim stanowisku odbywasz staż ani od jak dawna, ani jakiego rodzaju są to pomyłki, czy zdarzają się często czy nie, czy za każdym razem są to te same pomyłki czy inne...
Na pewno w umowie pomiędzy PUP a pracodawcą jest dopuszczona możliwość wcześniejszego rozwiązania umowy. Czy pracodawca ma obowiązek zatrudnić cię po stażu?

Ostatnia edycja:
Na stażu jestem od niedawna, praktycznie są to dopiero moje początki, jest to praca fizyczna, a pomyłki są tego rodzaju, że pomylę się np. w pakowaniu towaru(dam mniej niż powinno być). Staż jest organizowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Pracodawca nie ma obowiązku zatrudniać mnie po stażu.

KMWTW0 napisał:
pomyłki są tego rodzaju, że pomylę się np. w pakowaniu towaru(dam mniej niż powinno być).
A dlaczego się mylisz? Bo wygląda mi to raczej na niedbałość.
Gdzie jest w tym czasie twój opiekun stażu? Możesz go poprosić o pomoc np. w przeliczeniu towaru?

Ostatnia edycja:
Są takie momenty, że kiedy przyjeżdża dostawca, to trzeba się śpieszyć i w stresie zdarza mi się popełnić błąd. Nie wynika to z mojej niedbałości, staram się, są to moje pierwsze kroki w pracy, a pracodawcy szukali pewnie gotowego "darmowego" pracownika. Robi to samo, ale jest zajęty swoją pracą, do opiekuna nie mam żadnych zastrzeżeń, bo jak tylko może to pomaga. Towar jest potem przeliczany i wyrównywany, ale tracony jest "cenny" czas. Ok, dzięki za pomoc.

Ostatnia edycja:
Ok, jeśli zależy ci na stażu staraj się robić wszystko, aby tych pomyłek popełniać jak najmniej. Wiadomo, że na samym początku stażu nie wiesz jeszcze wszystkiego i masz prawo popełniać błędy i w tym celu jest opiekun stażu, który powinien ci pomóc. Jeśli pretensje pracodawcy są nieuzasadnione masz prawo zgłosić to do organu nadzorującego staż, tj. PUP.

Jednak jeśli pracodawca stwierdzi, że to nie jest praca dla ciebie, to jak najbardziej może wystąpić do PUP o przerwanie stażu.

Powrót