staz

• Autor wątku Autor wątku sugar_honey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sugar_honey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam od prawie 3 miesięcy jestem na stażu w urzędzie miasta, wczoraj wezwała mnie naczelniczka aby poinformować mnie, ze niestety, ale przerywa mój staż ponieważ "za mało się udzielam" pomimo tego iż wszystkie zlecone mi obowiązki mało tego ze wykonuje to robię to jak najszybciej i jak najlepiej potrafię. Czy może w ogóle przerwać staż z tak błahego jak dla mnie powodu? Tłumaczeniem, ze inni pracownicy, którzy byli wcześniej na stażu od 1 dnia zaczęli prace (pomijając, ze oni przyszli tam na staż po studiach, a ja skończyłam w ubiegłym roku szkole średnią i zrobiłam przerwę od nauki z powodów osobistych).Prosze o pomoc, nie wiem co w takiej sytuacji zrobic, to moja pierwsza praca .

Muszę Cię zmartwić, ale niewiele możesz zrobić. Nikt nie zmusi pracodawcy do "trzymania" Cię na stażu, co najwyżej instytucja kierująca (podejrzewam, że jest to PUP) może wyciągnąć konsekwencje wobec pracodawcy za bezpodstawne zerwanie umowy, ale to oczywiście musi zostać uprawdopodobnione. Twoje subiektywne odczucie, że wypełniasz dobrze swoje obowiązki to tylko twoje odczucie. Inni "z boku" mogą to widzieć zupełnie inaczej i dla nich nie jest to błahy powód.
Może czas poszukać nowego stażu?

No wszystko fajnie pięknie, ale czy naczelnik wydziału nie musi podać konkretnych powodów zwolnienia? bo jak dla mnie to co mi powiedziano to troche za malo, po za tym rzekome wymagania których nie spełniam nie sa w moim zakresie obowiązków.

Powinien, ale też nikt go do tego nie zmusi. Jak i do tego, aby taki staż kontynuować. Jak już wyżej napisałam, nikt nie zmusi pracodawcy do realizacji stażu, co najwyżej PUP może wyciągnąć konsekwencje za niedotrzymanie/zerwanie warunków umowy.
sugar_honey napisał:
bo jak dla mnie to co mi powiedziano to troche za malo, po za tym rzekome wymagania których nie spełniam nie sa w moim zakresie obowiązków.
Nie mnie to oceniać, ani innym użytkownikom na forum. Nie znamy ani charakteru pracy, ani stanowiska, ani natężenia pracy, ani twoich kwalifikacji, ani tego jak pracujesz, ani wymagań pracodawcy wobec swoich pracowników i stażystów... ocena ta należy do pracodawcy i PUP. To tam pytaj.
Przepraszam za bezpośredniość, ale czy chcesz pracować w miejscu, w którym Cię nie chcą?

Ostatnia edycja:
zakres moich obowiązków to proste prace biurowe natomiast powodem zwolnienia jest nie wykonywanie pracy innych pracowników, pomimo tego ze pytam ich czy aby nie pomóc.

Jak już wyżej napisałam, nie podejmę się oceny sytuacji nie znając konkretów. Ty patrzysz na sytuację ze swojego punktu widzenia (oczywiście nie wykluczam, że masz rację), ale nie zapewnię cię, że masz rację, bo nie znam dokładnych warunków odbywania stażu i opinii pracodawcy.
Poradź się najlepiej swojego PUP w tej sprawie.

Nie chcę robić Ci złudnych nadziei, ale o ile pracodawca zdania nie zmieni, to staż zostanie przerwany.

No coz będę próbowała rozegrać to jakoś po ludzku, jesli sie nie da no trudno. Tak czy inaczej dziekuje za pomoc .

Powrót