Staż

• Autor wątku Autor wątku HBT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HBT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, mam pytanie. Jestem na stażu unijnym, czy mogę go przerwać w dowolnej chwili czy nie poniosę za to jakiś kar ?

ewentualnie po jakim czasie mogę go zakończyć

Ostatnia edycja:
Na staż zostałeś skierowany przez PUP czy inny podmiot?

Przerwanie stażu z winy bezrobotnego powoduje utratę statusu bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni oraz zwrot kosztów badań lekarskich wykonanych przed stażem i dojazdów w jego trakcie (o ile te dwie formy finansował PUP).

nie finansował żadnej, chodzi mi czy będę zwracał koszty stypendium którego otrzymałem

Dla pewności należałoby zapoznać się z dokumentacją, którą podpisałeś w PUP, aczkolwiek stypendium traktowane jest jako sybstytut wynagrodzenia za wykonaną pracę i nie powinno podlegać zwrotowi.
Z drugiej strony są to środki unijne, czyli istotne jest tutaj celowość ich wydatkowania, także najlepiej dopytać w PUP... tak dla 100% pewności.
Moim zdaniem tego rodzaju konsekwencji nie będzie.

czy jesli przerwe staż argumentując to znalezieniem pracy gdyż zacząłem wysylac po malu cv a też mam z europejskiego funduszu to czy poniose za to jakies konsekwencje?
Pozdrawiam

Obawiam się, że sama argumentacja nie wystarczy. Na dowód podjęcia pracy należy przedstawić wiarygodny dokument np. umowę o pracę lub zaświadczenie od pracodawcy.

no własnie, wiec jesli by mi zadzwonili to musiałbym jakos zagadac ze no np oni mi wysłaliby umowe ja podpisze no i zaniósłbym to do urzędu pracy, to chyba tak działa

Samo oświadczenie w tym przypadku nie wystarczy, musisz przedstawić w PUP dokument.

chodzi mi o to własnie że nie żadne oświadczenie tylko jak wspomniałem, pracodawca wysle mi na maila umowe ja ją podpisze odeśle i pracodawca podpisze, albo pojade do tej firmy bo w sumie nie mam daleko wiec podpisałbym umowe, no i tak oryginał dla nich ksero dla mnie to na podstawie ksero tej umowy moge zgłosić to do urzędu pracy ze znalazłem zatrudnienie. z tym odsyłaniem umowy to było spoko zanim podjąłem sie stażu. firma pośrednicząca z krakowa, wiec drogą mailową wysłali mi umowe, wydruk podpis skan odesłanie no i było spoko

Jeśli pytasz czy:
rozi92 napisał:
na podstawie ksero tej umowy moge zgłosić to do urzędu pracy ze znalazłem zatrudnienie.
to odpowiedź brzmi tak.

Pisząc na forum używaj proszę znaków interpunkcyjnych i dużych liter zaczynając nowe zdanie. Strasznie się czyta taki ciąg wyrazów, a i nie wiadomo czy powyższe to twierdzenie czy pytanie.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Jeśli pytasz czy: to odpowiedź brzmi tak.

Pisząc na forum używaj proszę znaków interpunkcyjnych i dużych liter zaczynając nowe zdanie. Strasznie się czyta taki ciąg wyrazów, a i nie wiadomo czy powyższe to twierdzenie czy pytanie.

ok, takie niedopatrzenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A swoją drogą powinieneś otrzymać oryginał umowy a nie ksero. Umowę z reguły zawiera się w co najmniej 2 egzemplarzach po jednej dla każdej stron. Zamiast godzić się na ksero poproś o wydanie Ci drugiego oryginalnego egzemplarza umowy.

No w sumie, dobrze by było żeby ktoś się odezwał, nawet może i w tym tygodniu to by wszystko chyba póżniej poszło z górki, w sumie też człowiek sie zastanawia po tym pół roku po co sie godził na staż skoro i tak po tym się nic nie ma, a tylko ganiają, roboty nie ma a jest tylko przynieś to przynieś tamto idz tu idz tam bo sie nie chce im tyłków ruszyć.

Powrót