Staż

• Autor wątku Autor wątku sarsa39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sarsa39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Od pewnego czasu poszukiwałam stażu/pracy. Nie wiedziałam kiedy ją znajdę, więc załatwiłam wczasy(2 tygodniowe). Nadażyła się okazja stażu, powiedziałam w Urzędzie Pracy, że mam zaplanowane wakacje, byłam na rozmowie kwalifikacyjnej w biurze, w którym miałam pracować. Poinformowałam pracodawcę o wakacjach(o wymiarze 2 tygodni również). Pani powiedziała, że każdy ma prawo do urlopu, zgodziła się bez namysłu znając dokładną datę wyjazdu i przyjazdu.
Podczas pracy w biurze byłam źle traktowana. Przymykałam na to oko, ponieważ stwierdziłam, że to pierwsza praca i dostaję najmniej odpowiedzialne zadania(chociaż i tak były odpowiedzialne, bo to było biuro rachunkowe). Po przyjeździe z wakacji pierwszy tydzień był ok, później znowu wróciło wredne i złośliwe traktowanie ze zdwojoną siłą. Na szczęście wybrnęłam z tej sytuacji w ten sposób, że postanowiłam zatrudnić się u taty w firmie, by nie stracić zarobionych pieniędzy i legalnie zrezygnować ze stażu bez sądów(za złe traktowanie, bezpodstawne oskarżenia,straszenie policją, zniesławianie itd). Kiedy poszłam do Urzędu Pracy okazało się, że przekroczyłam 10 dni dozwolone stażyście (naliczyli 13 dni) i w związku z tym zostałam wyrejestrowana z UP. Dni wolne już zostały wykorzystane. A ja przepracowałam jeszcze 15 dni więc należy mi się prawie 500 zł, których oczywiście nie otrzymałam i zostało wszczęte postępowanie administracyjne w tej sprawie, a ja muszę się odwołać od decyzji UP. Moja pracodawczyni rzekomo zapytała w UP czy taki wyjazd jest dozwolony i powiedziała mi, że tak. Wypisywałam wnioski urlopowe, wszystko było z góry ustalone i została wyrażona zgoda na to, moja nieobecność została usprawiedliwiona z góry. Czy znajdę jakieś poparcie w aktach prawnych? Jak mam napisać to odwołanie? Czy jest w ogóle szansa na odzyskanie tych pieniędzy?

Wiadomość chaotycznie napisana i bez szczegółów.

1. Na jaki okres został przyznany staż?
2. W jakim okresie go faktycznie odbywałaś?
3. Jaka jest data podjęcia pracy.
4. Z jakiego powodu i kiedy zostałaś wyrejestrowana (najlepiej wklej skan decyzji oczywiście bez danych osobowych itd)
5. Kiedy wykorzystałaś dni wolne? Wnioskowałaś wcześniej na piśmie do pracodawcy czy PUP? Czy zostały potraktowane jako dzień należny/nienależny?

Staż został przyznany na pół roku. Dokładniej na 5,5 miesiąca 15.06.2015-30.11.2015

Rozpoczęcie stażu: 15.06.2015

Wolny płatny dzień zawnioskowany u pracodawcy wnioskiem urlopowym: 27.07.2015

L4:28.07.2015-5.08.2015

Urlop bezpłatny(pracodawcę powiadomiłam na rozmowie kwalifikacyjnej o dokładnym terminie wyjazdu i powiedziałam, że jeżeli to koliduje z pracą bądź jest niezgodne z zasadami stażu, nie podejmę tej pracy. Jednak pracodawca nie miał nic przeciwko, zgodził się bez namysłu,wniosek urlopowy wypisałam ok. 2 tygodnie przed wyjazdem)

Wolne płatne dni zawnioskowane u pracodawcy wnioskiem urlopowym: 19,20,21.08.2015

Staż: 24.08.2015-02.09.2015

Niewykorzystany dzień wolny: za święto 15.08.2015

Podjęcie nowej pracy na umowę o pracę na czas określony: od 7.09.2014

Za czerwiec nie przyznano mi dni wolnych, ponieważ nie przepracowałam miesiąca w całości, tylko zaczęłam od połowy.

O możliwość wyjazdu pytałam również w UP. Powiedziano mi, że jeżeli pracodawca wyrazi zgodę, nie ma problemu.

Informacja o 10 dniach wolnych została przedstawiona mi w ten sposób, że w tym czasie nie przychodzę do pracy i nie muszę usprawiedliwiać swojej nieobecności. Natomiast każda moja nieobecność była ustalana dużo wcześniej, wypisywałam wnioski urlopowe i otrzymywałam zgodę.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Wspomnę jeszcze, że L4 z powodu choroby, która mnie dopadła dzięki pracy w ciągłym przeciągu, mimo że powiadomiłam szefa i pracowników o mojej przebytej chorobie- paraliżu. Robienie mi na przekór otwierając wszystkie drzwi i okna było kolejnym aktem złośliwości. Na szczęście skończyło się tylko na zapaleniu krtani.

sarsa39 napisał:
O możliwość wyjazdu pytałam również w UP. Powiedziano mi, że jeżeli pracodawca wyrazi zgodę, nie ma problemu.
A pytała Pani stricte o wyjazd za granicę? I sprecyzowała Pani że będzie on trwał pond 10 dni, tj. dokładnie 13?
sarsa39 napisał:
Czy znajdę jakieś poparcie w aktach prawnych?
Na Pani korzyść? No właśnie nie.
Została Pani pozbawiona statusu bezrobotnego oraz prawa do stypendium za te 15 dni zgodnie z obowiązującym prawem tj. w wyniku przekroczenia dopuszczalnej liczby dni (10 dni) braku zdolności do pracy w wyniku wyjazdu za granicę. Oznacza to tyle, że z 11 dniem Pani nieobecności w Polsce na mocy ustawy utraciła Pani status osoby bezrobotnej, a że stypendium stażowe przysługuje wyłącznie bezrobotnym, zatem nie ma możliwości prawnych, aby PUP wypłacił Pani jakiekolwiek pieniądze za te 15 dni. To nie jest wynagrodzenie za pracę, które przysługuje pracownikowi, tylko stypendium, do którego niezbędne jest posiadanie statusu bezrobotnego.

Przedstawiam poniżej jak dokładnie brzmi ten przepis, aby nie było wątpliwości:
"Bezrobotny, który w okresie nie dłuższym niż 10 dni przebywa za granicą lub pozostaje w innej sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia, nie zostaje pozbawiony statusu bezrobotnego, jeżeli o zamierzonym pobycie za granicą lub pozostawaniu w sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia zawiadomił powiatowy urząd pracy. Zasiłek za ten okres nie przysługuje. Całkowity okres zgłoszonego pobytu za granicą oraz braku gotowości do pracy z innego powodu nie może przekroczyć łącznie 10 dni w okresie jednego roku kalendarzowego." - art. 75 ust. 3 Ustawy u promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Sprecyzowałam dokładnie datę wyjazdu i miejsce.

Jednak znalazłam inne rozwiązanie. Przypomniało mi się, że L4 miałam od 27.07.15(czyli dzień w którym wzięłam płatny wolny dzień). Zgodnie z kodeksem pracy pracodawca jest zobowiązany udzielić ten dzień wolny w innym terminie. Czy na stażu obowiązuje ta sama zasada?

Nie wykorzystałam również wolnego przysługującego za 15.08.15(święto)

Czyli mam 2 dni do wykorzystania. Ostatnimi dniami mojego urlopu były poniedziałek i wtorek. Czyli automatycznie weekend też. Czyli w sumie 4 dni. 13-4=9 dni.
Czy w Urzędzie Pracy "przejdą" takie argumenty?

sarsa39 napisał:
Przypomniało mi się, że L4 miałam od 27.07.15(czyli dzień w którym wzięłam płatny wolny dzień). Zgodnie z kodeksem pracy pracodawca jest zobowiązany udzielić ten dzień wolny w innm terminie. Czy na stażu obowiązuje ta sama zasada?
Zwolnienie lekarskie anuluje dni wolne udzielone stażyście na jego wniosek.
sarsa39 napisał:
Nie wykorzystałam również wolnego przysługującego za 15.08.15(święto) Czyli mam 2 dni do wykorzystania.
Myli się Pani, te dni aktualnie przepadły. Dni wolne związane z odbywaniem stażu można wykorzystać dopóki bezrobotny ma prawo odbywać staż. A w związku z utratą przez Panią prawa do posiadania statusu bezrobotnego (w wyniku przekroczenia dopuszczalnej liczby dni niezdolności do pracy) na skutek przekroczenia 10 dni niezdolności do pracy w wyniku wyjazdu za granicę utraciła Pani prawo do dni wolnych przysługujących na stażu.

Ostatnia edycja:
Jest może szansa obrony na podstawie działania prawa wstecz?
Bądź inna droga do odzyskania pieniędzy?

Niestety, nie ma... z powodu, który wymieniłam wyżej.

Ostatnia edycja:
Powrót