staż

• Autor wątku Autor wątku maartini.i
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maartini.i

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam :)

Borykam się z następującym problemem: 1 lutego rozpoczynam staż z UP w biurze rachunkowym. Na stronie mojego UP w sekcji terminarz wypłat , termin wypłaty stypendium przypada na 12.02.2016 ("świadczenia dla bezrobotnych za miesiąc luty 2016 będą wypłacane 12.02") z tąd moje pytanie, jak to jest naliczane, czy dostanę pełną kwotę stypendium, czy nie..

Pozdrawiam ;)

maartini.i napisał:
Na stronie mojego UP w sekcji terminarz wypłat , termin wypłaty stypendium przypada na 12.02.2016 ("świadczenia dla bezrobotnych za miesiąc luty 2016 będą wypłacane 12.02") z tąd moje pytanie, jak to jest naliczane, czy dostanę pełną kwotę stypendium, czy nie..
Stypendium stażowe jest wypłacane "z dołu", czyli za dany miesiąc kalendarzowy wypłacane jest w miesiącu następnym (najpóźniej do 14 dnia miesiąca) na podstawie listy obecności złożonej w PUP, zawierającej podpisy stażysty i zatwierdzonej przez organizatora stażu-pracodawcy.
Okresem rozliczeniowym jest zatem miesiąc kalendarzowy, i tak za okres 01-29.02.2016 otrzymasz stypendium dopiero w marcu`2016 - około 14 marca 2016.
maartini.i napisał:
("świadczenia dla bezrobotnych za miesiąc luty 2016 będą wypłacane 12.02")
Albo źle ten zapis zinterpretowałaś albo na stronie PUP jest błąd. Nie ma opcji, aby stypendium stażowe za luty`2016 otrzymać także w lutym.
W marcu, ponieważ zaczynasz staż od 1-go dnia miesiąca, otrzymasz kwotę za pełny miesiąc.

Ostatnia edycja:
Powrót