Staż.

• Autor wątku Autor wątku Akuzativ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Akuzativ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Sprawa wygląda następująco. Chcę u mojej siostry odbywać staż, ogólnie po rozmowie ze znajomym w recepcji w PUPie wygląda na to, że nie będzie z tym problemów. Mógłbym odbywać półroczny staż z tym, że siostra musiałaby mnie zatrudnić po tym na min. 3 miesiące. Zapytałem czy jest możliwość abym zrezygnował z tego "wymogu" po odbyciu stażu i usłyszałem, że gdybym tak zrobił, to siostra musiałaby znaleźć na moje miejsce kogoś innego. Czy naprawdę tak sprawa wygląda? Nie mogę odbyć stażu, a pracy nie przyjąć, bez konsekwencji dla mojej siostry? Z góry ziękuję za odpowiedź.

Najwidoczniej takie są warunki umowy.
Nie po to mają być wydane publiczne pieniądze na staże(ze składek opłacanych przez osoby pracujące), żeby bezrobotni nadal nimi pozostawali.

Czyli załóżmy, że gdybym poszedł na staż do kogoś całkowicie obcego i miał taką samą sytuację, a mimo to nie wziął tej pracy po tych 6ściu miesiącach, to wtedy pracodawca by miał problem, że musiałby kogoś znaleźć do pracy? To trochę dziwne. Przecież w teorii to nie jest wina pracodawcy.

Akuzativ napisał:
Czyli załóżmy, że gdybym poszedł na staż do kogoś całkowicie obcego i miał taką samą sytuację, a mimo to nie wziął tej pracy po tych 6ściu miesiącach, to wtedy pracodawca by miał problem, że musiałby kogoś znaleźć do pracy?
Tak.
Akuzativ napisał:
Przecież w teorii to nie jest wina pracodawcy.
Ale miejsce stażu organizowane jest w związku z przyszłym nowo utworzonym miejscem pracy u pracodawcy. Nawet jeśli z różnych względów stażysta nie wyraża chęci do podjęcia pracy po stażu, to jednak potrzeba pracodawcy dotycz. zatrudnienia pracownika pozostaje ta sama.

Powrót