Staż

• Autor wątku Autor wątku Kinga200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kinga200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam chciałbym otrzymać informację otóż jestem na stażu od maja w regulaminie stażu jest wyraźnie napisane że mam pracować 8 godz a w grafiku mam 8. 7. 10. 6 godz pracodawca twierdzi że to jest dobrze i na dodatek muszę pracować w weekendy proszę o konkretne odp

Staż został zorganizowany za pośrednictwem PUP?
Jeśli tak, to szczegółowy rozkład czasu pracy reguluje umowa cywilnoprawna zawarta pomiędzy PUP a pracodawcą, ale dzienna norma godzin nie może przekroczyć 8 h, a tygodniowa 40 h.
Kinga200 napisał:
w grafiku mam 8. 7. 10. 6 godz pracodawca twierdzi że to jest dobrze
8,7,6 jest w porządku, ale 10 już nie (rozumiem, że rozmawiamy o godzinach pracy). Dzienny wymiar czasu pracy stażysty nie może przekroczyć 8 godzin dziennie.
Z tego co Pani pisze wnioskuję, że pracodawca łamie zasady organizacji stażu i należy jak najszybciej powiadomić o tym PUP.

Kosssz napisał:
Staż został zorganizowany za pośrednictwem PUP?
Jeśli tak, to szczegółowy rozkład czasu pracy reguluje umowa cywilnoprawna zawarta pomiędzy PUP a pracodawcą, ale dzienna norma godzin nie może przekroczyć 8 h, a tygodniowa 40 h.
8,7,6 jest w porządku, ale 10 już nie (rozumiem, że rozmawiamy o godzinach pracy). Dzienny wymiar czasu pracy stażysty nie może przekroczyć 8 godzin dziennie.
Z tego co Pani pisze wnioskuję, że pracodawca łamie zasady organizacji stażu i należy jak najszybciej powiadomić o tym PUP.
Tak rozmawiamy o godz pracy będe musiała zgłosić to do urzędu

Kinga200 napisał:
Tak rozmawiamy o godz pracy będe musiała zgłosić to do urzędu
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy w weekendy też mam obowiązek pracować na stażu byłam do tej pory na nie jednym stażu i nigdy nie pracowałam w weekendy a teraz w urzędzie mówią że mogę pracować a z tego co wiem to nie ma takiej opcji

Kinga200 napisał:
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy w weekendy też mam obowiązek pracować na stażu byłam do tej pory na nie jednym stażu i nigdy nie pracowałam w weekendy a teraz w urzędzie mówią że mogę pracować a z tego co wiem to nie ma takiej opcji
Staż może być realizowany w weekendy o ile charakter pracy tego wymaga, a PUP wyraził na to zgodę. Skoro w urzędzie mówią, że może Pani odbywać staż w weekend, to znaczy że można a nawet trzeba.

Powrót