Staże z up - ciąża , zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku maskotka5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maskotka5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam mam pytanie jestem na stazu od maja umowa z up kończy się w listopadzie . w czerwcu dowiedziałam się że jestem w ciazy obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim które przysługuje mi do listopada . pracodawca ma obowiązek zatrudnic mnie na umowę zlecenie na jeden miesiąc co dalej ? jeżeli jestem na zwolnieniu lekarskim mogę donieść pracodawcy zwolnienie czy po prostu zostanę wyrzucona lub nie podpisze że mną umowy na ten jeden miesiąc.

maskotka5 napisał:
jestem na stazu od maja umowa z up kończy się w listopadzie
maskotka5 napisał:
czerwcu dowiedziałam się że jestem w ciazy obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim które przysługuje mi do listopada
maskotka5 napisał:
jeżeli jestem na zwolnieniu lekarskim mogę donieść pracodawcy zwolnienie czy po prostu zostanę wyrzucona lub nie podpisze że mną umowy na ten jeden miesiąc.
A w grudniu już Pani wyzdrowieje? Aby jako osoba już zdolna do pracy móc wykonywać obowiązki z niej wynikające?

Ostatnia edycja:
ciaza to nie choroba ale dzwigac nie bede to po pierwsze :) po drugie chodzi o to czy muszę podjąć się pracy przez ten miesiąc

takie pytania odbiegają od pytania jakie zadałam :) chce tylko wiedzieć czy będą jakieś konsekwencje z tego czy muszę się zgodzić na ta prace przez ten miesiąc czy nie musze

Ostatnia edycja:
maskotka5 napisał:
takie pytania odbiegają od pytania jakie zadałam
WŁAŚNIE NIE! Są jak najbardziej trafne... Czy lekarz wystawiając Pani ZUS ZLA faktycznie stwierdził zagrożenie zdrowia lub życia dziecka lub matki?
Czy jest to zwolnienie "na zaś"?

Ostatnia edycja:
mam zwolnienie gdzie jest zaznaczona ciąża kod B . bez powodu nie daje raczej zwolnienia od tak .

Czy ciąża jest zagrożona? Bo sam fakt zwolnienia tego nie rozstrzyga.

Ostatnia edycja:
nie , nie jest . lecz zle samopoczucie osłabienia występują

jest to praca fizyczna gdzie potrzebny jest wysiłek a raczej nie jest wskazane w ciąży aby kobieta była narażona na co kolwiek :)

Wskazane jest żeby kobieta w ciąży "zagrozonej" leżała plackiem w łóżku bite 9 m-cy. A tak poważnie jesteś niezdolne do pracy to jej mieć nie będziesz i tyle.

2zona napisał:
Wskazane jest żeby kobieta w ciąży "zagrozonej" leżała plackiem w łóżku bite 9 m-cy. A tak poważnie jesteś niezdolne do pracy to jej mieć nie będziesz i tyle.
czyli nie musze się godzić na ta umowę na miesiac? a pracodawca ma prawo mnie wyrzucić mimio że jestem na zwolnieniu?

karolla0905 napisał:
Nie może on być przerwany tylko dlatego że jestes w ciąży.
Sprostuję....staż nie może zostać przerwany tylko z uwagi na ciążę pytającej, ale dlatego, że jest na zwolnieniu lekarskim jak najbardziej. Także nie wiadomo czy przypadkiem przed końcem listopada nie zostanie on przerwany z uwagi na nierealizowanie programu stażu.

maskotka5
Kobieta.gif
, jeśli nadal będzie Pani na zwolnieniu (niezależnie czy prawidłowym czy tylko opłaconym) po zakończeniu stażu, to organizator stażu nie ma możliwości Pani zatrudnić z uwagi na niezdolność do pracy. A jeśli nawet Pani wyzdrowieje, to nie sądzę, żeby ktokolwiek zechciał zawrzeć zlecenie z osobą, która zaraz się rozchoruje. I raczej takie tłumaczenie uzna PUP, który będzie pracodawcę rozliczał z zatrudnienia po stażu.
Jak już wyżej napisała karolla0905
Kobieta.gif
, staż po prostu się skończy a Pani pozostanie nadal bezrobotną. I tyle.

Ostatnia edycja:
Powrót