Stażysta groźba zwolnienia

• Autor wątku Autor wątku pawelmielec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelmielec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
jestem stażysta od października. Jestem także studentem zaocznie wiec muszę te dwie rzeczy ze sobą pogodzić. Jak wiadomo sesja się zaczęła przez co stałem się nie wygodny dla pracodawcy.
Czy może on mnie zwolnić?
Pracodawca za przyjęcie stażysty otrzymuję jakieś wynagrodzenie?
Czy mi jako studentowi na stażu należy się większa liczba dni wolnych poza 2-oma które otrzymuję po każdym przepracowanym miesiącu?

Dlaczego miałby zwalniać?
Pracodawca za stażystę nie uzyskuje żadnych środków finansowych.
Stażyście zawsze przysługuję 2 dni wolne za każde 30 dni stażu.

W sumie skoro ma pracownika za darmo to po co mnie straszy... Jednak strasznie go boli mój każdy dzień wolny nie wspominając już chorobowe. Już 3ci miesiąc mi wypomina że chorowałem. Swoją drogą czytałem gdzieś na internecie że za stażystę otrzymują dodatkową kasę, ale może coś pokręciłem.

Ja mam jeszcze jedno pytanie tym razem dotyczące dni wolnych na stażu. Czy pracodawca może mi odmówić udzielenia dnia wolnego?

Nie może, jeżeli Panu przysługuje.

Dziękuję Panie Darku za odpowiedzi i zainteresowanie.

Mój problem polega na tym, iż mój pracodawca po przepracowaniu 1,5 miesiąca zakomunikował mi, że będzie musiał przerwać staż (który miał trwać 6miesięcy) ponieważ ma pod sobą 3stażystów, a pilnie musi zatrudnić jako stażystkę osobę z rodziny, ponieważ może mieć na stażu tylko 3 osoby musi pozbyć się mnie. Czy tym samym będę miała możliwość ponownego dostania stażu w innym zakładzie? czy nie będę miała ani mój pracodawca żadnych konsekwencji? Czy po zwolnieniu stażysty bez żadnego konkretnego powodu będzie mógł ubiegać się o kolejnego?

Velcia napisał:
Czy po zwolnieniu stażysty bez żadnego konkretnego powodu będzie mógł ubiegać się o kolejnego?
Mam nadzieję, że urząd pracy odmówi przyznania stażu takiemu pracodawcy, jak i zerwie zupełnie na przyszłość z nim współpracę.

Również mam taką nadzieję. A istnieje szansa, że przyznają mi kolejny staż w innym miejscu?

Proszę poszukać na forum... nie mam już siły 10 raz pisać tego samego. W innych wątkach wiele razy opisywałem zasady co do możliwości ponownego skierowania na staż.
;)

Powrót