stażysta i dwuzmianowa praca...

• Autor wątku Autor wątku alla22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alla22

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam! I proszę o pomoc:)
Pracuje w sklepie spożywczym i od miesiąca mamy stażystkę....gdzie od początku jest powiedziane że ona musi pracować na same ranne zmiany tj od 6-14 a praca jest dwuzmianowa. Czy rzeczywiście tak jest, że taki stażysta nie możne pracować jak normalny pracownik na 1 i 2 zmiany??

skoro macie darmowego pracownika to może chociaż dostosujcie się do jej prośby...

alla22 napisał:
Czy rzeczywiście tak jest, że taki stażysta nie możne pracować jak normalny pracownik na 1 i 2 zmiany??
Zgodnie z przepisami stażysta bez zgody PUP nie może odbywać stażu w niedziele i święta oraz w porze nocnej. Skoro "Wasz" stażysta odbywa staż tylko na 1 zmianę (6.00-14.00), to są to wspólne ustalenia pomiędzy pracodawcą a PUP wpisane w umowę w sprawie odbywania stażu przez bezrobotnego i nie możecie tego kwestionować.
Stażysta nie jest pracownikiem. Stażysta, to osoba bezrobotna, która uczy się zawodu, otrzymuje stypendium zamiast wynagrodzenia i nie podlega pod KP, zatem zabronione jest traktowanie go na równi z zatrudnionymi pracownikami, czy też jako "zamiennik" pracownika, aby np. pracodawca mógł zaoszczędzić.

Ostatnia edycja:
a co robić jeśli pracodawca traktuje cię gorzej jak pracownika ?obiecał jedną zmianę (8-16)co jest jasno wpisane we wniosku a później nakazuje mi pracę na inną zmianę (13-21) jestem pewna że bez żadnego porozumienia z UP bo drugi pracownik (jest nas tylko dwie ) nie ma ochoty pracować na popołudniową zmianę

Jak już napisałam tutaj - http://forumprawne.org/bezrobocie/558546-rezygnacja-ze-stazu-2.html zgłosić oficjalnie do PUP (na piśmie), a w nim dopomnieć się o interwencję PUP jako organu, który zgodnie z przepisami prawa sprawuje nadzór nad odbywaniem stażu.
Ponadto w piśmie poinformuj PUP, że po zakończeniu przez niego postępowania, oczekujesz na informację zwrotną odnośnie wyników.

Ostatnia edycja:
Powrót