Stażysta sam na miejscu pracy?

• Autor wątku Autor wątku valllq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

valllq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć!
zostałam skierowana z Urzędu Pracy i rozpoczęłam staż w szpitalu, już pierwszego dnia dano mi do zrozumienia, iż po 8 dniach nauki mam zostać na stanowisku sama bo moja opiekunka idzie na urlop. Nie ukrywam, że nie jestem zadowolona z tych okoliczności, pierwszy raz mam styczność z taką pracą, z programami, na których teraz pracuję, NOWĄ WIEDZĄ i z dużą ilością dokumentacji. Jasne - dla stałego pracownika to nic takiego, jednak ja jestem przerażona faktem, że nie będzie przez ten czas nikogo innego, kto by się na tym wszystkim znał i służył pomocną dłonią. :mad: Jak przyznali inni dużo osób rezygnowało ze stażu w momencie, gdy np. po miesiącu nauki zostali zostawieni sami sobie.

Czy zostawienie stażysty samego na stanowisku jest możliwe? Poważnie myślę o zrezygnowaniu, ponieważ z tego co się dowiedziałam mam być osobą "latającą" po wszystkich oddziałach, gdy ktoś ma urlop... Jednak nadal jestem tylko stażystą z Urzędu Pracy od którego wymagane jest ogarnianie wszystkiego po tygodniu nauki.

A czy coś to zmieni? Jak zareaguje UP?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
organizator stażu powinien , a właściwie ma obowiązek realizacji programu stażu
brak opiekuna to niewywiązanie sie organizatora z obowiazku

Jeśli ten urlop,nieobecność osoby, która mnie uczy jest w planach, to już mogę się z nimi skontaktować? Czy czekać aż się zacznie?

Pani, która mnie uczy wybiera się na urlop, co za tym idzie ja mam przejąć jej wszystkie obowiązki.

jak zostaniesz sama
Ty nic nie musisz przejąć Ty masz sie uczyć i nikt Ci nic nie zrobi

Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że stażysta ma się uczyć. Widocznie pracodawca sprytnie chciał wykorzystać moją obecność....

I co w przypadku, gdy UP zostanie poinformowany o niewywiązaniu się z obowiązków przez pracodawcę? Co za tym idzie?

Mnie pytasz ? nie wiem co postanowi PUP

Cóż skoro ktoś pisze, że 'lepiej powiadomić UP', niż rezygnować zakładałam, że wie co się z takim zawiadomieniem wiążę. Przerwanie stażu? Upomnienie pracodawcy?

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

valllq napisał:
Cóż skoro ktoś pisze, że 'lepiej powiadomić UP', niż rezygnować zakładałam, że wie co się z takim zawiadomieniem wiążę. Przerwanie stażu? Upomnienie pracodawcy?

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Pracodawca, który się nie wywiązuje z programu stażu i z umowy zawartej z urzędem pracy może zostać obciążony kosztami, które poniósł urząd pracy w związku ze stażem (stypendium, badania lekarskie, składki i odsetki).
Staż w takiej sytuacji może zostać przerwany bez konsekwencji dla bezrobotnego. Dlatego należy poinformować o tym PUP, a najlepiej poczekać, aż opiekun stażysty będzie na urlopie...

valllq napisał:
Cóż skoro ktoś pisze, że 'lepiej powiadomić UP', niż rezygnować zakładałam, że wie co się z takim zawiadomieniem wiążę.
A co ciebie to interesuje?. Masz dbać o warunki stażu. Jeżeli zawiadomisz że sąsiad bije żonę to oczekujesz powiadomienia jaka go spotkała kara?

Powrót