Steueridentifikationsnummer bez zamledowania - możliwe?

• Autor wątku Autor wątku geloo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geloo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
mam pytanie o Steueridentifikationsnummer...

Jestem obecnie w takiej sytuacji, że pracuję w Niemczech, a mieszkam i jestem zameldowany w Polsce. Ze względu na to, że mieszkam w regionie przygranicznym, to każdego dnia do pracy w Niemczech dojeżdżam z Polski.

Wiem, że najprościej uzyskać ten numer meldując się w Niemczech.
Jednak chciałbym Was zapytać, czy nie ma innej możliwości, by w jakiś sposób uzyskać ten numer?

(Ostatnio czytałem, że do Kindergeldu też będzie potrzebny Steuer-ID zarówno u wnioskodawcy jak i u dziecka?)
- Czy ktoś z Was jest może w podobnej sytuacji lub mógłby mi w jakiś sposób pomóc?

Pozdrawiam!
Geloo

z tego co wiem to nie dostaniesz numeru ID bez zameldowania w niemczech,niemcy zmienili przepisy zeby jak najwiecej wyeliminowac wnioskodawców o kindergeld,poniewaz za duzo pieniedzy idzie poza granice panstwa,i jezeli ktos nie bedzie miał od 1,01,2016 numeru,to te pieniadze przelane na konto własnie od stycznia bedzie musiał zwrócic

Bzdura ten numer dostanie każdy kto zgłosi się do urzędu. Mój mąż dostał bez problemu jest kierowcą pracuje w niemieckiej firmie transportowej nie ma meldunku na terenie de tylko w pl

Jeżeli osoba dorosła pracuje w BRD,płaci tam podatki więc musi dostać ID STEUERNUMMER i nie musi mieć meldunku zamieszkania. Lecz jeśli sprawy odnoszą się do STEUER-ID dzieci na dzień dzisiejszy musi zostać podany adres meldunku na terenie Niemiec dziecka i rodzica we wspólnym gospodarstwie domowym później ID-STEUER rodzica i dziecka a następnie np.to że dziecko uczy się na terenie Niemiec,bądź uczęszcza do przedszkola itp. Od roku 2008 każde dziecko które mieszka w Niemczech a przyjechało z innego państwa po zameldowania otrzymało STEUER-ID. W nawiasie mówiąc wstrzymane zostały KG dzieciom obcokrajowców ponieważ sprawdzane zostają adresy,numery ID-STEUER a nawet zameldowanie w szkole.

Powrót