Steuernummer

• Autor wątku Autor wątku grazia11111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grazia11111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam!!! Mój mąż pracuje na Gewebre (założył bodajże w grudniu 2006r.) w Berlinie i tam tez rozlicza się z podatku. Ja pracuję w Polce i każdego roku mąż bierze z Urzędu Skarbowego w Polce zaświadczenie o osiąganych przeze mnie (i przez siebie) dochodach. 3 tygodnie temu otrzymałam na mój polski adres (innego nie posiadam) pismo z Finanzamt o nadaniu Steuernummer (nie wnioskowałam o jego wydanie). Czy taki numer jest wydawany współmałżonkowi automatycznie (z urzędu?). Bo ja w sumie nawet nie wiem, po co mi on? Jak to jest w prawie niemieckim, czy jeżeli mąż rozlicza się przedstawiając moje dochody, to ja również otrzymuję takie numer? I w sumie w jakich okolicznościach czy przypadkach mogę się nim posługiwać? Uprzejmie proszę o odp.

a nigdy sie u meza nie meldowalac w niemieckim urzedzie meldunkowym?

Nie, nigdy nie byłam zameldowana w Niemczech, ani tam nie mieszkałam. Bywałam czasem u męża, ale to było tak pokilka dni, bez meldunku. Ostatni raz w 2007 roku, w sierpniu.

Prostuję, pracowałam kiedyś w Niemczech jako pracownik sezonowy, ale to było ostatni raz 17 lat temu. Czy nadanie mumeru podatkowego może mieć związek z tak dawnymi czasami? Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.

Powrót