Stłuczka z autem a UFG

• Autor wątku Autor wątku ksewir88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksewir88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Miałem stłuczkę z autem z tyłu. Sprawca uderzył we mnie powodując znaczne straty (wgniecione drzwi bagażnika).
Nie spisaliśmy żadnego formularza stłuczki, ale mam materiał video ze stanem mojego i jego auta zaraz po wydarzeniu (widać uszkodzenia).
Zapisałem numery rejestracyjne. Sprawdziłem - sprawca nie miał ubezpieczenia OC (nie ma go zresztą do dziś)
Czy jeżeli zgłoszę to do mojego ubezpieczyciela to czy mój ubezpieczyciel uzna winę tamtego a potem zwróci się do UFG czy żeby mój ubezpieczyciel uznał winę to musi to najpierw udowodnić sąd?

Ostatnia edycja:
Jak chcesz udowodnić że to akurat ten kierowca jest sprawcą kolizji?

Jeśli zgłosisz go, tamten się przyzna to dostaniesz pieniądze z UFG, a UFG pójdzie do niego po regres. Jeśli się nie przyzna to nic nie zrobisz, będziesz musiał sam pokryć koszty naprawy. Wzywaj policje w takiej sytuacji zawsze.

slider2002 napisał:
Jak chcesz udowodnić że to akurat ten kierowca jest sprawcą kolizji?
Z nagranej po stłuczce rozmowy.

TyperekS napisał:
Jeśli zgłosisz go, tamten się przyzna to dostaniesz pieniądze z UFG, a UFG pójdzie do niego po regres. Jeśli się nie przyzna to nic nie zrobisz, będziesz musiał sam pokryć koszty naprawy. Wzywaj policje w takiej sytuacji zawsze.

Trochę nie rozumiem kolejności.
Moje OC -> UFG -> przyzna/nie przyzna -> regres/brak regresu
Tak?

Ostatnia edycja:
W skrócie jeśli teraz sprawca pójdzie w zaparte i się nie przyzna to będziesz mógł mu naskoczyć.....

Powrót