Stłuczka

• Autor wątku Autor wątku tifany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tifany

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Dzień dobry. Mam pytanie . Dwa dni temu miałam kolizję z motocyklem.
Otóż utknęłam w korku, a byłam umówiona na konkretną godzinę do lekarza, więc stojąc w tym korku krótką chwilę, postanowiłam zawrócić, i pojechać inną drogą. Po lewej stronie , gdzie chciałam skręcić, była ślepa ulica, i postanowiłam w nią wjechać , żeby na spokojnie sobie zawrócić. Włączyłam kierunkowskaz, spojrzałam w lusterka, spojrzałam czy nic nie jedzie z naprzeciwka, i rozpoczęłam manewr skręcania, i w tym momencie uderzył mnie motocykl. Przyjechała policja, wypełniliśmy jakieś kwestionariusze, i mamy czekać na wezwanie. W związku z tym , że na prywatnym budynku był monitoring , i właściciel ma to nagranie , ale nie było go w tym czasie. Policja powiedziała, że on ma im przekazać to nagranie. Dzwoniłam do właściciela tego nagrania, ale mówi, że policja z nim się nie kontaktowała. Czy ja mogę ubiegać się o to nagranie?

Możesz go poprosić nie jest to zabronione.

tifany napisał:
Czy ja mogę ubiegać się o to nagranie?
karolla0905 napisał:
Możesz go poprosić nie jest to zabronione.

Zamiast prosić, lepiej złożyć wniosek dowodowy o zabezpieczenie nagrania. I to szybko, bo nie wiadomo jak długo takie nagranie jest przechowywane.

Ale lepiej wcześniej spróbować obejrzeć, bo mam wrażenie z opisu, że może ci zaszkodzić. Wykonywałaś manewr przed wykonaniem którego powinnaś wszystkim ustąpić. Jeśli motor jechał prawidłowo to i tak będzie twoja wina. Fakt, że go nie widziałaś nie znaczy, że go tam nie było. Szczególnie, że doszło z nim do kolizji. Jedyną okolicznością, winy motocyklisty byłoby, gdyby do kolizji doszło przy jego włączaniu się do ruchu na drodze na której ty już byłaś. Ale skoro policjanci nie rozstrzygnęli na miejscu, to wygląda to na bardziej skomplikowane.

Uwzględnij też, ze takie sobie prywatne załatwienie nagrania może być później podważane jako dowód.

Ostatnia edycja:
Chciałam podziękować, za odpowiedzi. Nagranie już mam. Na nagraniu dokładnie widać, całe zdarzenie. Jestem dobrej myśli.

wrzuc link to zobaczymy czy racja jest po twojej czy jego stronie a moze obu..

Albo daj link do street view.
Na nagraniu widać, że jest włączony kierunkowskaz i jesteś przy osi jezdni?

Wrzucę nagranie, jak wypowie się rzeczoznawca. Na ten czas nie chcę zapeszać. I tak mam kierunkowskaz, i jestem przy osi jezdni. Ale jednak wolę nie zapeszać.

Powrót