Stockowe zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku say11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

say11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chciałbym się zapytać, może ktoś korzystał ze stockowych darmowych zdjęć na stronie p***.com. Niby strona oświadcza licencje Creative Commons Zero, więc mogę je używać komercyjnie, przerabiać, sprzedawać itd?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A skąd my mamy wiedzieć czy ich oświadczenie jest niby prawdziwe czy też nie. O użytkowników takich zdjęć pytaj na forach fotograficznych.

Możemy zdobyć tę wiedzę czytając regulamin strony internetowej, który mówi o przekształceniu każdego uploadowanego zdjęcia na licencje "Creative Commons Zero (CC0)"? Za pewne zapytam, bo nigdzie nie dostanę podpowiedzi takiej jak od autora. :confused:

say11 napisał:
Możemy zdobyć tę wiedzę czytając regulamin strony ...
Nie pisałem o wiedzy na temat treści regulaminu lecz o Twoim podważeniu jej wiarygodności.

LeszsekS napisał:
A skąd my mamy wiedzieć czy ich oświadczenie jest niby prawdziwe czy też nie. O użytkowników takich zdjęć pytaj na forach fotograficznych.

A co jeżeli regulamin mówi nieprawdę (zdjęcia na są na licencji CC0)? De facto strony z płatnymi fotografiami też mogą okłamywać w kwestii posiadanych licencji/praw?

Wtedy możliwe roszczenia uprawnionego wobec Ciebie będziesz mógł dochodzić regresem od dostarczyciela wadliwych utworów.

A ewentualna odpowiedzialność karna z art 115/116?

Z uwagi na kontratyp (błąd co do znamion)?

Hm, Art. 30. KK. To już w szczegółach musi ocenić Sąd.

A art. 30 nie mowi o niewiedzy o tym ze dany czyn jest zabroniony? Turaj to nie bedzie art. 28 (działamy w dobrej wierze a naruszenie jest spowodowane wprowadzeniem w błąd)?

Raczej nie, wyrok Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 19 grudnia 2014 r., sygn. akt II AKa 267/14, postanowienie SN z dnia 17 listopada 2014 r., sygn. akt III KK 184/14, itd.

Wpisując w wyszukiwarkę nie znalazłem. Są jakieś strony z wyrokami? Jedną znalazłem, ale tam tego wyroku nie ma.

Ok, to jeszcze poszukam. Jak nauczę się obsługiwać forum to już będzie lepiej ;)

Powrót