Stopka w e-mailach w świetle prawa?

• Autor wątku Autor wątku Quit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Quit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Ostatnio byłem uczestnikiem takiej sytuacje, może jest na to odpowiedź prawna.

Pisałem maila do naszego administratora aby zarejestrował dla mnie domenę na potrzebę firmy. Administrator ma mail imie@nazwisko[B][I].eu[/I][/B], ja przez przypadek wysłałem tą wiadomość na adres imie@nazwisko[B][I].pl[/I][/B], jak widać pomyliłem końcówki. Okazało się iż istnieję taki Pan jak mój administrator lecz z końcówką .PL. Oczywiste jest to, że ów Pan z końcówką .PL zajął mi tą domenę i zarejestrował ją na firmę. W temacie chcę zasięgnąć Państwa opinii czy stopkę którą mam przygotowaną od kancelarii :

"Wiadomość ta jest przeznaczona wyłącznie dla jej zamierzonego adresata i może zawierać informacje zastrzeżone i prawnie chronione. Jeżeli przez pomyłkę otrzymali Państwo tę wiadomość, prosimy o poinformowanie nadawcy o tym fakcie i usunięcie wiadomości wraz z załącznikami. Dziękujemy."

jest reflektowana w świetle prawa. Ponadto dodam że Pan .PL zarejestrował tą domenę w ten sam dzień po otrzymaniu mojej wiadomości.

Domena ta jest usilnie związana z naszym produktem, ponadto będzie występować w naszej kampanii reklamowej - liczne periodyki kobiece, ulotki.
Wiadomo że poniesiemy z tego tytułu straty w postaci wejść na stronę.

i tu moje pytanie czy jest możliwość sprzeciwienia się takiej cyber kradzieży?
Jestem pewien że Pan .PL nie udowodni w żaden sposób że ma powiązanie z domeną która jest bardzo wymowna i kłóci się z branżą w jakiej Pan .PL robi a to jest mała sieć osiedlowa.

Pozdrawiam,
Quit

Powstaje ew. odpowiedzialność za używanie np. znaku towarowego w domenie czy mylne oznaczenie przedsiębiorstwa, tudzież wprowadzenie w błąd adresatów.

Zob. Ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z dnia 16 kwietnia 1993 r

Ostatnia edycja:
Powrót